Invest Build Media
Туризъм и Екология

Страната ни води в Европейския съюз по ръст на нощувките

Туристическата индустрия в България отбелязва 18% ръст на нощувките за първите 6 месеца на годината спрямо предходната по данни на Евростат. Това нарежда страната на първо място сред европейските държави по ръст в броя на нощувките, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от пресцентъра на ведомството си.

Реализираните нощувки на българи и на чужденци през първото полугодие са над 8 милиона.

Министърът посочва, че ръстът на туристите води и до повишаване на приходите в сектора. „За първите седем месеца на 2016 г. те са увеличени с близо половин милиард лева, или с 15% нагоре в сравнение със същия период на 2015 г.“, казва Ангелкова. По думите й по данни на БНБ за първите седем месеца на годината общите приходи от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс възлизат на над 3.4 млрд. лв.

Николина Ангелкова се ангажира, че ръководеното от нея министерство ще продължи сътрудничеството си с представителите на дипломатическите мисии като възможност за популяризиране на туристическия потенциал на страната. Тя даде пример с организирано от министерството посещение на представители на дипломатическия корпус в района на Странджа. „Веднага след тази визита, само за един ден, е имало над 150 посетители на едно от най-магнетичните места в региона – Марков камък, което е абсолютен рекорд“, разказа Ангелкова.

Вижте още

Туроператори искат да бъдат изключени от наредбата за касовите апарати

ivan

От Ryanair отказват да спазват „идиотски“ правила

leni

Олег Сафонов: България и Русия ще си сътрудничат в туризма и през 2017 г.

admin

Напишете коментар