Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Аржентина на пътя към цифрова валута

Кандидатът за президент на Аржентина, Серхио Маса, представи амбициозен план за въвеждане на цифрова валута, издавана от централната банка (CBDC), ако бъде избран за президент. Този ход, според Маса, има за цел да преодолее дълготрайната инфлационна криза в страната.

„Разбираме, че инфлацията е сериозен проблем в Аржентина. Нашата цифрова валута ще има международно приложение“, обяви вторият водещ кандидат в страната.

Този предизборен обещания със сигурност разгневи опонентите на идеята за американска доларизация на аржентинската икономика. „Доларизацията не е решение. Тя е част от проблема. Нека защитаваме нашата национална валута и не подкрепяме използването на чуждестранни валути като алтернатива“, заяви Маса.

Изборите в Аржентина се очакват на 22 октомври, и думите на Маса се противопоставят на становището на друг фаворит – Хавиер Милей. Милей подкрепя идеята за американска доларизация и също настоява за легализиране на биткойн като платежно средство в страната. Той дори обяви намерението си да ликвидира Централната банка на Аржентина.

Икономистите виждат и двете предложения като екстремни и популистки и изразяват съмнения относно тяхната ефективност в борбата с инфлацията. Не е ясно как въвеждането на цифрова валута би могло да окаже влияние върху инфлационния натиск. Същевременно, използването на цифрова валута може да представлява риск от увеличен правителствен контрол и регулация. От друга страна, приемането на волатилни активи като биткойн може да доведе до потенциални финансови загуби за инвеститорите.

Този политически спор в Аржентина остава отворен, а изборите ще определят посоката, в която страната ще насочи икономическата си политика в бъдеще.

Вижте още

Страните от ЕС може да започнат да споделят информация за критични инвестиции

ivan

Столична община с 1,623 млрд. лв. проектобюджет за 2019 година

ivan

80% ръст на сделките с бизнес имоти през първата половина на 2015 г.

admin

Напишете коментар