Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции Туризъм и Екология

Безплатен ръчен багаж: Европейски законодатели гласуват за права на пътниците

Евродепутатите в Страсбург настояват за въвеждане на политика за безплатен ръчен багаж по време на полетите, съобщава „Политико“. В резолюция, която беше одобрена, те призовават авиокомпаниите да премахнат таксите за „разумен“ размер на ръчния багаж и да установят стандартизирани правила за неговия размер.

Евродепутатът от испанската партия Renew, Жорди Каняс, подчерта важността на спазването на правата на потребителите и заяви: „Не може да съществува бизнес модел, който се базира на увеличаване на печалбите за сметка на правата на потребителите.“

Резолюцията изисква авиокомпаниите да спазват решението на Съда на ЕС от 2014 г., което определя ръчните чанти с „разумен“ размер и тегло като неотделима част от възможността за пътуване със самолет и следователно пътниците не следва да бъдат облагани с такси за тях.

Експерти предупреждават, че често възникват несъответствия между различните авиокомпании по отношение на размера и теглото на ръчния багаж, което може да създаде специфични проблеми за пътниците, които извършват прекачвания между различни превозвачи.

От страна на авиокомпаниите се твърди, че вече предоставят възможност на пътниците да носят поне една малка чанта безплатно за лични вещи. Според тях, въвеждането на универсална политика може да намали гъвкавостта, която пътниците в момента имат, и да повлияе на цената и удобството на полетите. Те обясняват, че размерът и броят на чантите, които могат да се приемат на борда, зависят от модела на самолета и как е конфигуриран.

През август испанското министерство по въпросите на потребителите започна разследване на няколко нискотарифни авиокомпании по отношение на таксите за ръчен багаж и други допълнителни тарифи, включително такси за определени седалки или места. Министерството твърди, че практиката на разделяне на такси и услуги предоставя на компаниите възможност да предлагат изгодни реклами, но в крайна сметка пътниците плащат много повече от първоначално обявената цена на полета.

Вижте още

Samsung затвори завод в Южна Корея

leni

Искаме промени в емисионните нива на ЕК за големи горивни инсталации

ivan

Дарина Павлова продала Гранд хотел България

admin

Напишете коментар