Invest Build Media
Имоти и строителство

Най-високия небостъргач в света ще строят в Дубай

Дубай обяви, че започва строителството на най-високия небостъргач, който ще краси персийското емирство. Емирът на Дубай Шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум направи първата копка, а работници положиха основи за сградата на обширен парцел.

През 2020 година, когато в Дубай ще се проведе Световно изложение, това ще е най-високата сграда в света, се казва в специално съобщение по повод началото на строежа. Водещата строителна компания в Дубай Emaar Properties обяви през април плановете си за кула, по-висока от 828-метровата Бурж Халифа.

Емаар посочи, че стойността на обекта ще е 1 милиард долара. Проектът на кулата е на испанско-швейцарския архитект Сантяго Калатрава Валс. В горната част на сградата ще има наблюдателни платформи, както и 18-20 етажа с ресторанти и хотели, уточни президентът на Емаар Мохамад Алабар.

Откритата през януари 2010 година кула Бурж Халифа, стана много популярен туристически обект и забележителност на Дубай. Бъдещата кула, чиято структура ще напомня минаре, ще бъде закрепена с яки въжета.

Дубай – голям търговски център в Близкия изток, е известен с многото си кули с архитектурна стойност, които са оригинални и понякога футуристични.

В надпреварата за най-висока сграда, фирмата Kingdom Holding на саудитския принц милиардер Ал Уалид бин Талал започна в пристанищния град Джеда в Саудитска Арабия строителството на небостъргач, който ще се издига на километър височина.

dubai-creek-harbour-tower

Вижте още

Възстановяват програмата за енергийна ефективност

ivan

Ученик от Русе с иновативна идея за производството на асфалт

leni

„Артекс“ продължава да строи небостъргача “Златен век” в “Лозенец”

Напишете коментар