Invest Build Media
Туризъм и Екология

Зимните чудеса на Витоша: Как да се предпазим от лед и студ

Специфичните условия на зимата върху планината Витоша не представляват само красива картинка, но и предизвикателство за туристите, предупреждава Планинската спасителна служба – Отряд София. Пътеките са покрити с голямо количество лед, камъните станаха хлъзгави, а мъглата и студът увеличават риска от затруднения, съобщават те в своето изявление във Фейсбук.

Спасителите подчертават, че в момента е изключително трудно достъпът до пострадалите, като средствата като моторни шейни и джипове са силно ограничени. Възможността за използване на хеликоптер също е затруднена поради лошите метеорологични условия. Следователно, туристите са призовани към особена предпазливост.

От Спасителната служба препоръчват подходяща екипировка, включително зимни обувки, дебели ръкавици, шапка, очила и гети. Те насърчават туристите да носят допълнителни дрехи и да са снабдени с топли напитки. За колоездачите, препоръката е да сложат по-меки гуми на велосипедите си за по-добро сцепление.

В случай на неотложни ситуации, туристите се моли да се свържат с телефон 112, където ще получат необходимата помощ. Засилва се и призивът за закупуване на планинска застраховка, която може да бъде от жизненоважно значение в ситуации на бедствие. Така спасителите подчертават, че въпреки красотата на зимната Витоша, туризмът в момента е свързан с рискове и е необходимо да се вземат предпазни мерки.

Вижте още

Валери Симеонов се похвали, че акция „Тишина“ има дисциплиниращ ефект

ivan

Все повече чужди туристи посещават опера и балет в България

ivan

Летищата във Варна и Бургас убиват вируси със специално покритие на контактните повърхности

Напишете коментар