Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Защо „Байер“ записа най-големият спад за десетилетие?

Акциите на германската химическа компания „Байер“ (Bayer) забележиха най-сериозния си спад за последното десетилетие след спирането на изпитването на ново лекарство за разреждане на кръвта, което не прояви достатъчна ефективност. Това съобщава в-к „Файненшъл таймс“.

Корпорацията от Германия обяви, че проучването, насочено към лекарството асундексиан за лечение на предсърдно мъждене, демонстрира „по-ниска ефикасност“ в сравнение с контролното лекарство. Реакцията на пазара беше рязко понижение на стойността на акциите на „Байер“ с над 18% до минимум от 2008 г. към 13:30 часа българско време. Този спад, който достигна до около 7,6 милиарда евро (8,3 милиарда долара), представлява най-големият еднодневен загубен капитал за компанията.

Фирмата уведоми, че спира изпитването на асундексиан, следващо препоръка на независима комисия, следяща проучването. Въпреки провала, „Байер“ планира да проучва допълнително данните и ще ги публикува, като продължава да изследва лекарството в отделно изпитване за пациенти с инсулт.

Анализатори от „Барклис“ коментираха, че провалът на изпитването е „пълна изненада“. В същото време, „Байер“ претърпя загуба в ключов процес в САЩ, свързан с хербицида й „Раундъп“, който стана част от портфолиото й след придобиването на „Монсанто“ през 2018 г.

Тези последователни неуспехи допълнително усложняват предизвикателствата пред изпълнителния директор на „Байер“ Бил Андерсън, който се опитва да възстанови репутацията на компанията след сделката с „Монсанто“.

Вижте още

Само за месец в Китай приходите от кината са 1,88 млрд. долара

Зачестяват проверките на НАП нощем и в почивните дни

ivan

Кои са най-скъпите вещества на света?

leni

Напишете коментар