Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Винетните стикери остават с непроменени цени през 2017 година

За втора поредна година винетните стикери остават с непроменени цени, съобщи на пресконференция в Агенция „Пътна инфраструктура“ днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

В момента винетните такси за леки автомобили са – 97 лв. годишната, 30 лв. месечната и 15 лв. седмичната.

Павлова съобщи още, че 99 на сто от нарушенията се дължат на транзитно преминаващите превозни средства. Тази година проблеми основно са създавали т. нар. гастарбайтери, които обикновено или нямат стикери, или не ги залепят по правилата и се разменят между отделни автомобили. Често нарушение е със закупени през март винетки да се кара през август, обясни Павлова. За тази цел МРРБ предлага да се въведе допълнителна такса (глоба( за всички, които карат без валидни винетки. Глобата е от 100 до 200 лв. и предстои днес да бъде гласувана в парламента. След нейното заплащане, водачът ще получават документ, с който в рамките на 24 часа ще може да се придвижи през страната.

Лиляна Павлова припомни, че всеки винетен стикер е валиден само, ако на него е записан и регистрационния номер на превозното средство. През тази година сериозно са увеличени продажбите на винетки до около 6,4 млн. броя, като тенденцията е до края на годината те да станат 7 млн. Това се дължи основно на увеличения брой закупени месечни винетки с около 200 000 броя.

Винетните стикери, закупени през 2016 г. ще важат до края на януари 2017 г., включително закупените през декември т.г., припомни министърът в оставка.

Регионалният министър информира също и, че от следващата година при закупуване на винетен стикер вече ще се попълва и регистрационният номер на моторното превозно средство, така че да не може да бъде използван от различни автомобили.

На дирекциите „Социално подпомагане“ до края на ноември т. г. са предоставени 210 903 бр. безплатни годишни винетки. Те са за 20 457 591 лв. и са за сметка на бюджета на АПИ. През миналата година до края на ноември са предоставени 189 271 бр., което е с 21 632 бр. по-малко.

Разпространението на винетките ще започне преди Коледните празници. В дистрибуторската мрежа ще има над 2 млн. винетки, от които 860 хил. бр. ще са годишни стикери за леки автомобили. До края на януари в разпространителската мрежа ще има около 4,8 млн. винетки от различните видове и за различните категории превозни средства.

Както всяка година с цел по-висока защита и намаляване на възможността за фалшификация е променено графичното оформление. На стикерите са вградени две холограми. Първата е т. нар. първо ниво на защита за визуално разпознаване. Тя е „зелена“ и на нея се вижда изпъкнала цифра „7“ има и българска шевица, което прави невъзможна имитацията й. Втората холограма е „сребърна“ и е от най-новото поколение визуална защита. Тази холограма е с 3 нива – за визуален контрол, за контрол с преносими средства и за експертен контрол. При отпечатването на всички видове винетни стикери е използван иновативен многоцветен печат, трудно възпроизведем.

За отделните видове винетки втората холограма е различна и съдържа допълнителни защити за експертна оценка. Всички стикери имат двойна номерация – пореден и случаен номер. Комбинацията от двата номера също е вид защита.

Необходимо е шофьорите да закупуват винетки само от официално определените за това места. Това са големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и ГКПП. Винетки се продават в над 2 100 разпространителски пункта. От тях 372 бр. са с денонощен режим на работа. При закупуването на винетката гражданите трябва да изискват касова бележка, в която е вписан регистрационният номер на превозното средство.

Пълният списък на дистрибуторската мрежа е публикуван на интернет страницата на АПИ – www.api.bg. Информация за цените на различните видове винетки през 2017 г. и образците на стикерите можете да намерите на следния линк: http://www.api.bg/index.php/bg/vinetni-stikeri.

liliana-pavlova-vinetki-2017-02

Вижте още

20 нови автобуса пътуват от днес по линия 11 в София

ivan

Наемите на жилища в центъра на София скочили с 10% за година

admin

Ще поскъпват дневните винетки за товарните автомобили

ivan

Напишете коментар