Invest Build Media
Туризъм и Екология

В целия Евросъюз българите са най-недоволни от железопътния транспорт

Българите са най-недоволни от жп транспорта в целия Европейски съюз. Това показва изследване на еврокомисията, което беше представено в Брюксел. Според него жителите на Литва, Люксембург и Австрия са най-доволни от влаковете, а освен България сред много недоволните страни са още Хърватия и Румъния. Ситуацията обаче трябва да се промени с приемането на нови жп-правила, които ще влезнат в сила до 2020 г.

Железопътните оператори от всички страни в Европейския съюз ще могат да работят в България след 2020 г. Това предвижда така нареченият четвърти законодателен пакет на ЕС, който беше приет на първо четене в комитета по транспорт и туризъм в ЕП. До няколко дни текстовете ще бъдат внесени за гласуване и в пленарна зала.

Костис Йерарис, докладчик към ЕП по транспортните въпроси: „Новите правила в жп транспорта предвиждат четири основни промени – въвеждане на общи стандарти за този вид транспорт за целия ЕС, подкрепа на притежателите на жп инфраструктура, отваряне на вътрешните пазари и поддържане на висококвалифицирани кадри.“

Майкъл Крамър, член на комитета по транспорт и туризъм към Европейския парламент: „Време е да започнем да реагираме не след като нещо се случи в жп сектора, а превантивно. Железопътният транспорт е в пъти по-малко замърсяващ от авиотранспорт освен това е в пъти по-екологичен от авиацията, например.“

Железопътната мрежа в Евросъюза е над 215 00 километра, а компаниите, които оперират в сектора са 804. Заети са над половин милион души. В момента в България само 1 оператор превозва пътници. От ЕП очакват, че след 2020 г. ситуацията значително ще се промени в по-добра посока. Колкото повече играчи навлязат на пазара, толкова по-голяма ще бъде конкуренцията и по-висококачествени предоставените услуги.

Вижте още

Ангелкова се оплаква от незаконни обекти на централната алея в Слънчев бряг

ivan

С 10% са намалели кадрите в туризма според министър Ангелкова

admin

Петя Буюклиева ще пее за калиниците в Асеновград по случай 60-я си рожден ден

ivan

Напишете коментар