Invest Build Media
Туризъм и Екология

София става все по-привлекателна за туристи

София става все по-атрактивна дестинация за туристите. Близо 15% повече туристи тази година са посетили столицата ни, съобщава БНТ.

Сред най-привлекателните обекти са находките, част от Антична Сердика. Това е причината Столична община да инвестира в реставрацията и консервацията на три исторически значими обекта. От следващата година Ларгото вече ще се стопанисва от общинските власти, а не от министерството на културата, както е досега.

Западната порта на античния град Сердика, Триъгълната кула и Базиликата „Св. София“ ще бъдат реставрирани до пролетта на 2017 г. До началото на зимния сезон трябва да приключи антисеизмичното укрепване на южната страна на базиликата. Тя е силно засегната от три земетресения – две от 19-и век и от едно от 2012-а година.

„Сеизмично това беше една доста проблемна сграда, все пак на 1500 години ние бяхме длъжни да направим всичко възможно за нейното укрепване“, споделя заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

Укрепването на Западната порта, част от крепостната стена на Сердика, е другият основен обект на прочуване и реставрация. А когато Западната порта на античния град Сердика бъде реставрирана, тук ще се организират различни културни мероприятия като концерти и театрални представления.

Последният обект, част от проекта за възстановяване на Античния град е Триъгълната кула на булевард „Мария Луиза“. Тази пролет тя ще заработи като модерен комплекс за изложби и семинари с акцент в дигиталното изкуство.

Вижте още

Ще обявят ли ,,Св.София“ за джамия?

viktoria

Сезонът в ски курортите стартира на 17 декември с по-ниски цени на лифт картите

admin

ЮНЕСКО определи Атина за Световна столица на книгата за 2018 година

admin

Напишете коментар