Invest Build Media
Туризъм и Екология

София става все по-привлекателна за туристи

София става все по-атрактивна дестинация за туристите. Близо 15% повече туристи тази година са посетили столицата ни, съобщава БНТ.

Сред най-привлекателните обекти са находките, част от Антична Сердика. Това е причината Столична община да инвестира в реставрацията и консервацията на три исторически значими обекта. От следващата година Ларгото вече ще се стопанисва от общинските власти, а не от министерството на културата, както е досега.

Западната порта на античния град Сердика, Триъгълната кула и Базиликата „Св. София“ ще бъдат реставрирани до пролетта на 2017 г. До началото на зимния сезон трябва да приключи антисеизмичното укрепване на южната страна на базиликата. Тя е силно засегната от три земетресения – две от 19-и век и от едно от 2012-а година.

„Сеизмично това беше една доста проблемна сграда, все пак на 1500 години ние бяхме длъжни да направим всичко възможно за нейното укрепване“, споделя заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

Укрепването на Западната порта, част от крепостната стена на Сердика, е другият основен обект на прочуване и реставрация. А когато Западната порта на античния град Сердика бъде реставрирана, тук ще се организират различни културни мероприятия като концерти и театрални представления.

Последният обект, част от проекта за възстановяване на Античния град е Триъгълната кула на булевард „Мария Луиза“. Тази пролет тя ще заработи като модерен комплекс за изложби и семинари с акцент в дигиталното изкуство.

Вижте още

Все повече туристи от Обединените арабски емирства избират българските планини

ivan

Министерство на туризма променя закон, за да защитава туристите

admin

Обама създаде първия национален морски резерват в Атлантическия океан

admin

Напишете коментар