Invest Build Media
Архитектура и Дизайн Бизнес и Инвестиции

Нови технологии за асансьорната сигурност

Броят на опасните асансьори в България е около 90 000, като от тази година става задължително под всеки праг на асансьорната кабина да бъде поставен предпазен метален щит. Николай Маринков, главен секретар на Българската асансьорна асоциация, информира в студиото на „България сутрин“, че изискването за този щит е в сила от октомври 2014 г.

Според Маринков, хората имат 9 години срок да добавят предпазния метален щит в асансьорите, които го нямат. Цената на този щит се оценява между 3 и 5 лева на апартамент, като липсата му е предизвикала загубата на много човешки животи. Той подчерта, че през този период всяко семейство би могло да събере необходимата сума, а липсата на предпазен щит е била причина за сериозни инциденти.

В момента в България има около 90 000 асансьора без предпазен метален щит, произведени преди повече от 30 години, когато заводът, който ги произвеждаше, е бил затворен. Според изискванията всеки такъв асансьор трябва да бъде проверяван от двама техници веднъж на всеки 10 дни. Обаче, практиката показва, че инспекциите стават масово, когато асансьорите се повредят и спрат да функционират.

Освен това е необходим ежегоден технически преглед, но Маринков заяви, че липсва достатъчно персонал за изпълнението на всички необходими проверки. Държавната инспекция за технически надзор вече започва проверки на асансьорите, но според Маринков институциите реагират със закъснение и предпочитат да не предприемат действия.

Маринков отбеляза, че има европейски стандарт, който определя какви подобрения трябва да бъдат направени във всякакъв стар асансьор в ЕС, за да се гарантира безопасността му. Този стандарт се прилага във всяка държава, дори извън ЕС. В случая с българските асансьори, произведени преди повече от 30 години, липсват поне 39 устройства за безопасност. Маринков предупреждава, че рисковете вероятно са по-големи, като няма наличие на резервни части. Той изтъкна, че директивата задължава новите асансьори да бъдат напълно безопасни, като изискванията са изключително високи.

От Българската асансьорна асоциация се очаква Европейската комисия да се погрижи за сигурността на българските граждани и са вероятни санкции, които да задействат органите на страната да въведат изискванията за безопасност.

Вижте още

Само 25-30% от туристическите обекти в България са подходящи за хора с увреждания

Естествените материали като основен акцент

ЦГМ представя първия оборудван автомобил за контрол на паркирането в София

Напишете коментар