Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции Туризъм и Екология

Кметът Янакиев обявява реалистичния бюджет на Созопол от 38 млн. лв.

В Созопол се проведе публично обсъждане на проектобюджета за 2024 г. на Община Созопол. Събитието се състоя в пълна зала на НЧ „Отец Паисий“. Кметът Тихомир Янакиев заяви, че бюджетът от 38 100 000 лв. е реалистичен, но подчерта необходимостта от контрол върху събираемостта и разходите за успешната му реализация.

За текущата година не се планира промяна в таксата за битови отпадъци, но през следващата година може да настъпи корекция нагоре, ако държавата приеме методиката „замърсителят плаща“. Приходите от местни дейности са 24 950 000 лева, покриващи разходите за съответните дейности на стойност 22 729 000 лева.

Предвидени са инвестиции за над 9 млн. лв. в три обекта – сградата на Община Созопол, училището в Созопол и в село Росен. Общината спечели проект за ремонт на административната сграда с европейско финансиране на стойност 1,5 млн. евро. Допълнително, нови улици в квартал „Мисаря“ ще бъдат реализирани с бюджет от 4 млн. лева. Парк „Магарешки площад“ също ще бъде подложен на ремонт.

Бюджетът за тази година включва и погасяването на дълг към банки на стойност около 2 млн. лева. Кметът отбеляза, че голям проблем представляват лихвите по банковите кредити, които са се увеличили от 1,95% на 5%. Държавното финансиране е на стойност над 13 млн. лева, а субсидиите увеличават с 1,5 млн. лева. Данъчните приходи са 10 916 000 лева, а неданъчните – 12 815 000 лева.

Инвестиционната програма за годината е на стойност 5 602 663 лева. За изграждането на моста над река Равадинска ще бъдат отделени 549 хил. лева, а ремонтът на градския парк – 900 хил. лева. Общината планира инвестиции в канализационни мрежи за села Атия, Росен и Зидарово, като предвижда и 148 хил. лева за тази цел.

Очаква се общинският бюджет на Созопол да бъде гласуван на 19 февруари след общинската сесия на 31 януари.

Вижте още

Ето 7 факта за Китай, които може би не знаете

leni

42 златни медала връчиха на експонати на техническия панаир в Пловдив

admin

Волейболистка стана Мис Асеновград, а Петя Буюклиева и кметът на града пяха в дует

ivan

Напишете коментар