Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции Туризъм и Екология

Столицата осигурява безплатен транспорт за най-младите

От днес, 1 февруари, децата до 14 години могат да се възползват от безплатни карти за градския транспорт в София, съобщи Центърът за градска мобилност (ЦГМ) на своя сайт.

Учениците над 14 години, студентите и докторантите, които трябва да заредят карти за обществения транспорт след 1 февруари, ще продължат да правят това на старите цени, които бяха утвърдени чрез решение на Столичния общински съвет. Тази мярка се налага, тъй като на 1 февруари изтича срокът на постановлението на Министерския съвет от началото на 2023 г., предоставяща допълнителна отстъпка от цените на превозните билети.

В резултат на това решение, учениците и студентите от февруари 2023 г. до днес са се възползвали от годишни карти за цялата транспортна мрежа на цена от 180 лв., докато месечната карта беше 15 лв. От настоящия момент, учениците, навършили 14 години, и студентите могат да закупят годишна карта отново на старата цена от 200 лв. Месечната карта за всички линии вече е на цена 20 лв., а за една линия (наземен транспорт или метро) – 9 лв. Докторантите могат да си закупят месечна карта за цялата градска мрежа на цена от 35 лв., а за една линия – 16 лв. Зареждането на превозните документи може да се извърши и чрез уебпортала на ЦГМ.

В рамките на деня, от 11:00 часа, на касата на ЦГМ при входа за метростанция НДК, ще се проведе демонстрация за зареждане на безплатни карти за деца до 14 години. Събитието ще бъде подкрепено от участието на Пламен Църноречки, директор на дирекция „Продажби, маркетинг и стопанска дейност“ в ЦГМ.

Вижте още

Георги Георгиев от „Възраждане“ към „сглобката“: Колко НПО-та ще регистрирате, за да усвоите едни 80 милиона лева?

Нова по-защитена банкнота от 50 лв. влиза в обращение от ноември

ivan

Пускат телефонната палата в София за продажба

ivan

Напишете коментар