Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции Туризъм и Екология

Ето как Сливен стана първият град в България с цифрова карта на дърветата си

Община Сливен внедри съвременна цифрова паспортизация на дърветата в града си, съобщава главният експерт от отдел „Екология“ – Емилия Кючукова, цитирана от пресцентъра на общината. С помощта на дронове беше направено изчерпателно сканиране, с точност до 5 см, на всички 56 000 дървета в Сливен. В картата са включени данни като височина, вид (иглолистни или широколистни) и локация на всеки един екземпляр. Този дигитален модел предоставя пълна инвентаризация на дървесната растителност, което ще облекчи проследяването и контрола в бъдеще, сподели Кючукова.

Освен това, бе използвана и термална фотограметрична камера за заснемане, което ще помогне за анализа на „топленинния остров“ в определени зони на града. Проектът включваше сканиране на цялата територия на Сливен, включително застроените площи. Дигиталният модел позволява актуализация на данните през времето и ще бъде интегриран в Географската информационна система на общината. Главният архитект на общината, Виктор Дойчинов, коментира, че създаването на този цифров модел е първа стъпка за опазване и развитие на зелената система на града.

Заснемането и обработката на данните бяха извършени от столична фирма на стойност 34 хил. лева, като използването на дронове значително намали разходите в сравнение с традиционните геодезически методи. Община Сливен се присъединява към малкото общини в страната, които внедряват подобен цифров модел.

Вижте още

Принц Уилям и Кейт почиват в бивш наполеонов дворец

admin

Парламентът въведе по-сериозни гаранции при туристически пътувания

ivan

Вежди Рашидов подписа за сътрудничество с китайското културно министерство

admin

Напишете коментар