Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Създадено първото в света дете с изкуствен интелект

На изложението „Frontiers of General Artificial Intelligence Technology“ в Пекин беше представен уникален проект от Пекинския институт по общ искуствен интелект (ВІGАІ). Това е изкуственият интелект, наречен Tong Tong, което в превод означава „Малко момиче“.

Това е първият в света виртуален субект с изкуствен интелект, който може да изпълнява самостоятелни задачи, да се учи и да изследва околната среда. Посетителите могат да взаимодействат с „Tong Tong“, която разбира човешките намерения. Момичето с изкуствен интелект различава доброто от злото, изпитва радост, гняв и тъга. Нейното ниво на мислене и поведение е сравнимо с това на четиригодишно дете. Създаването на същество, което има здрав разум и разбира реалния свят, би било значителна стъпка към общия искуствен интелект, считат китайските разработчици.

Тя е програмирана да поддържа реда и самостоятелно оправя изкривената рамка за картината. Ако рамката е твърде висока и недостъпна за нея, тя намира табуретка и я поправя без човешка помощ. Ако някой разлее мляко, тя сама намира кърпа и го избърсва, демонстрирайки способността си да разбира човешките намерения. За разлика от популярните големи езикови модели, Tong Tong може самостоятелно да си поставя задачи. От изследването на околната среда до почистване на стаята.

Според видеоклипа, публикуван от ВІGАІ, тя е способна да се самообучава и също така изпитва радост, гняв и тъга. Твърди се, че „Tong Tong“ проявява интелигентност и се стреми да разбира здравия разум, научен от хората. Тя разграничава доброто от злото и изразява своето отношение в различни ситуации. По отношение на общите стандарти за изкуствен интелект и тестовите задачи, Tong Tong демонстрира поведение и способности, подобни на тези на три- или четиригодишно дете. Чрез изследвания и взаимодействие с хората тя е в състояние непрекъснато да подобрява своите умения, знания и ценности. Според думите на един от изследователите, ключов аспект на общата интелектност е наличието на физически и социален здрав разум. Разум, подобен на този на хората. Ръководейки се от собствените си ценности, ИИ субектът трябва не само да изпълнява един безкраен набор от задачи, но и самостоятелно да идентифицира нови такива.

„За да напреднем към създаването на общ искуствен интелект, трябва да изградим обекти, които могат да разбират реалния свят и имат широк спектър от умения“, казва директорът на ВІGАІ Джу Сунчун.

На изложението бе представена и платформата за тестване на изкуствен интелект Tong Test. Традиционните тестове, фокусирани върху разпознаването на хора, ориентацията в пространствените задачи и тестването във виртуална среда, имат ограничения. Така например тестът на Тюринг оценява само нивото на комуникация на ИИ с хората, но не и неговата интелигентност. Тестовете, ориентирани към конкретни задачи, могат да насочат ИИ системите да учат само някои специфични задачи, като по този начин губят способността си да обобщават. Тестовете във виртуална среда, макар и да създават реалистично преживяване, са склонни да опростяват прекалено много физическата среда. Tong Test оценява пет аспекта: зрение, език, познание, движение и учене. Той включва и ценностна система, която варира от физиологични нужди и оцеляване до емоционални и социални ценности. Тестът включва 100 специализирани задачи и повече от 50 общи задачи, пише kaldata.com.

Вижте още

Най-скъпото имение в Лос Анджелис е купено от Безос

leni

Веригата dm е отворила седем нови магазинa в България през тази година

Машиностроителна компания се готви да отваря завод във Видин

ivan

Напишете коментар