Invest Build Media
Туризъм и Екология

Лято 2024: Поскъпва сянката на плажа

Разходите за почивка по Черноморието може да нараснат тази година, като причината е повишаването на концесионните такси за плажовете през последните две години.

„Ние не можем да оптимизираме персонала, защото тези задължителни дейности, те са ни по договор и ние не можем да не ги наемем. Начините са – единият – да повишим цената на чадър и шезлонг, другият вариант е да вдигнем наемите на заведенията. Това ще рефлектира върху крайния потребител, при нас са плажуващите“, каза Николай Димитров, зам.-председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

Въпреки това, не се очаква да има драстично увеличение на цените за нощувки в хотели, каквото се наблюдаваше в миналото. Цените на основните консумативи в хотелския бизнес са се запазили, а минималното повишение е предизвикано от увеличаването на минималната работна заплата. „Основните пера в разходите на работодателите, това са сезонните работници. Но в никакъв случай не можем да говорим за драстично увеличение, колегите споделят, че в рамките между 5 и 10% ще се оскъпи както хотелското настаняване, така и цялостната почивка на този етап“, коментира Христина Славова, Бургаска регионална туристическа камара.

По думите на експертите, се очертава да бъде по-скъпо на юг от Бургас, където в края на сезона регионът беше сполетян от водно бедствие.

„Някои хотели със сигурност имат покачване на цените, но то не е само заради инвестицията, която са направили. Идеята е вече бизнесът да погледне по-стратегически – да види, че не е застрахован и да може да си направи застраховка на имуществото“, каза Константин Занков, експерт в туризма.

Хотелиерите съветват: колкото по-рано резервираме своята лятна почивка, толкова по-евтино ще ни излезе тя.

„Ние сключваме договори още от май, юни месец миналата година за този сезон. Отстъпките започват от няколко процента и стигат до 30%. Може да има и повече, но това зависи от политиката на всеки колега. Този месец, февруари, например могат да се ползват до 20% отстъпка“, посочи Янчо Парушев, хотелиер, член на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Вижте още

5 лева ще е дневната карта в деня на отриването на сезона в Боровец

admin

Борисов се срещна със саудитски принц, разговаряха за туризма

admin

Вицепремиерът Симеонов въвежда ред в хаоса на Слънчев бряг

ivan

Напишете коментар