Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Илон Мъск поставя първият чип в човешкия мозък

Компанията Neuralink на Илон Мъск успя да интегрира първия си чип в човешкия мозък, отбелязвайки значителен напредък в областта на интерфейсите мозък-компютър (BCI). Проектът, наречен PRIME (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface), включва успешно тестване на медицинското устройство върху хора с различни медицински състояния.

Целта на Neuralink е не само да подобри здравословното състояние на тези хора, но и да развие технологията по-нататък. Имплантът, използвайки микроскопични игли, е разработен с максимално внимание към минимизиране на увреждането на мозъчната кора. Със своите 1024 електрода, разпределени в 64 нишки, имплантът позволява на потребителите да се свързват безжично с компютъра чрез приложението на Neuralink.

Използвайки иновативни методи и материали, компанията успешно демонстрира възможността за бърз и сигурен интерфейс между мозъка и технологията. Създавайки възможност за четене на невронната активност, Neuralink отваря нови възможности за комуникация и мобилност за хора с увреждания.

Въпреки потенциалните ползи, внедряването на тази технология със сигурност носи и определени рискове. Въпроси за приватността и етиката се появяват пред обществото, особено във връзка с възможността за четене на мислите. Необходимостта от законова регулация и етични принципи се оказва съществена, за да се гарантира безопасното и етично използване на тази нова технология.

Вижте още

Борисов: Столична община да направи паркирането в центъра на града по-скъпо

ivan

Маргарита Генчева: Ако няма контрол, никакви формули не могат да решат проблемите в здравеопазването

Кои са най-скъпите вещества на света?

leni

Напишете коментар