Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Инвестициите в България нараснаха с 28% през 2023 година

През миналата година инвестициите се увеличиха със значителните 1,5 милиарда лева, обяви заместник-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев по време на среща в Университета за хранителни технологии (УХТ) в Пловдив, съвместно с министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева, представители на фирми от Тракия икономическа зона (ТИЗ) и висши училища в града.

През цялата 2023 година преките чуждестранни инвестиции достигат рекордните 7 милиарда лева, което е ръст от над 28% спрямо предходната 2022 година.

На срещата се разговаря за преодоляването на разликата между мисленето и разбирането за развитието на образователните и научните институции и предизвикателствата, пред които е изправен бизнесът в България.

Заместник-министърът на икономиката подчерта необходимостта от подобрена връзка между държавата, бизнеса и образованието, като гарантира предвидима среда за развитие на компаниите. Той подчерта също, че е от съществено значение бизнесът да осигури обратна връзка, за да се идентифицират проблемите и предизвикателствата пред него.

Изразявайки се за обучението на специалистите, Шотев подчерта, че вместо големи инвестиции в университетските бази, важността е студентите да придобиват опит, посещавайки предприятия и заводи с модерно оборудване.

Заместник-министърът на икономиката разкри, че министерството работи активно с бизнеса, като се улеснява развитието на икономически зони и паркове, където компаниите имат достъп до готови терени и се подпомага тяхната проучвателска дейност за потенциални партньори и нови пазари.

Вижте още

Държавните имоти вече ще са с наеми по пазарни цени

leni

180 хил. кв. м. офис площи пуснати на пазара в София през 2018 г.

ivan

Стотици български автопревозвачи заплашени от „пакет за мобилност“ в Евросъюза

ivan

Напишете коментар