Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

IT сектор: Три пъти нараства конкуренцията за работни места в сферата

Конкуренцията за работни места в сферата на информационните технологии се е увеличила значително през последната година, като специализираният Job Board за IT обяви на DEV.BG показва, че броят на изпратените CV-та за една обява се е утроил. Ако през януари 2023 г. средно са били изпращани четири CV-та за една обява, през същия месец на 2024 г. този брой е нараснал до дванадесет.

Въпреки лекия спад в търсенето на специалисти в IT сектора у нас през януари 2024 г., спрямо същия период от предходната година, от близо 3500 обяви сме намаляли до 2300. В същото време обаче интересът към тези позиции е нараснал два пъти – от 13 153 през януари 2023 г. до 27 100 за първия месец на текущата година.

Главният изпълнителен директор на DEV.BG, Светослав Димов, посочва, че увеличаването на броя на кандидатурите не се дължи на дефицит на работни места, а на три основни причини. Първо, увеличава се броят на активно търсещите кандидати, които вече не чакат пасивно, а активно търсят възможности за работа. Второ, всеки кандидат кандидатства средно на повече обяви в сравнение с предишни години. И накрая, все по-често търсещите работа се обръщат към специализирани платформи за технологични позиции.

През януари 2024 г. най-голям интерес от страна на търсещите работа предизвикват (под)категориите за Junior/intern позиции, JavaScript, Backend development, Frontend development и PM/BA. Най-голямото внимание е насочено към София, където е най-голямата концентрация на IT работодатели, следвана от изцяло дистанционните възможности за работа, Варна, Пловдив, Русе и Бургас.

Според Димов, IT пазарът е в период на отрезвяване: „Въпреки спада в броя на отворените позиции, търсенето на IT специалисти с опит продължава да надвишава предлагането. Сега говорим за „нормализация“ и „отрезвяване“, които ще доведат до разумен баланс между очакванията на работодателите и търсещите работа — нещо, което се случва след всеки болезнен икономически цикъл.“

Вижте още

Близо две хиляди сгради чакат за саниране по националната програма за 2017 г.

admin

Звезди на Манчестър Юнайтед разширяват своя верига от заведения

admin

Маргарита Генчева: Колкото и формули да предложи „сглобката“, ако не се установи контрол, Здравната каса ще продължава да се източва с милиони

Напишете коментар