Invest Build Media
Имоти и строителство

Строежът на моста Царево – Ахтопол продължава ускорено

Строежът на новият мост на пътя между Царево и Ахтопол продължава с ускорени темпове, като се спазват всички заложени срокове и се осигурява непрекъснат контрол от служителите на Областното пътно управление в Бургас.

В момента, на втория стълб на новото съоръжение се монтират надлъжните греди. Според договореността, мостът трябва да бъде завършен до 15-ти април, като целта е движението по него да бъде отворено преди началото на летния туристически сезон. Този път е от особено значение, тъй като преминава целият трафик към Южното Черноморие и служи като основна пътна връзка с градовете Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово.

Първият етап от изграждането на моста вече е завършен, като са финализирани стълбовете и устоите му, както и стоманобетонните пилоти, които служат като основа на мостовата конструкция. За да се увеличи устойчивостта на моста, са приложени технологични решения, които предотвратяват подкопаването на основите му при повишаване на нивото на реката. Тези решения включват изграждането на пилоти, които проникват в здрава скала, като по този начин съоръжението става по-устойчиво.

След като бъдат монтирани надлъжните греди, ще последват излетирането на пътната и преходните плочи, както и изграждането на тротоарните конзоли и системата за отводняване.

Напомня се, че наводненията през септември 2023 година повредиха стария мост на третокласния път между Царево и Ахтопол. Екипите на Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ) бързо реагираха, предприеха необходимите мерки за отстраняване на повредения мост и изграждането на временен път – брод, по който да се осъществява движението на всички видове превозни средства.

Във възможно най-кратък срок бяха проведени процедури по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнители за проектиране, строителство и строителен надзор на новия мост. Бе изготвен технически проект, със спецификации, включващи необходимите геоложки и хидроложки проучвания, както и съгласувателни процедури, предвидени от закона.

Вижте още

Участък от магистрала Струма между Кресна и Сандански беше открит

ivan

Регионалният министър: Работи се усилено по магистрала Струма

ivan

Най-високият японски небостъргач започва строеж в Токио

ivan

Напишете коментар