Invest Build Media
Имоти и строителство

Расте интересът към луксозни жилища в София

През 2023 година се наблюдава значителен ръст на покупките на луксозни жилища в София, особено в ценовия сегмент над 600 000 евро, като компанията за луксозни имоти отчита увеличение от 50% спрямо предходната година.

Интересът е особено активен в кварталите с активно строителство като „Възраждане“, „Кръстова вада“ и „Манастирски ливади“. Също така, пазарът е жив и в други атрактивни райони като „Лозенец“, „Изток“, „Изгрев“ и централната част на града. „Докторската градина“ остава един от най-скъпите райони в София заедно с други емблематични локации като около „Александър Невски“ и Народното събрание.

През 2023 г. интересът на клиентите се е пренасочил от къщи към модерни, луксозно обзаведени апартаменти с две и три спални. Такива продажби се реализират по-лесно от къщи, които изискват допълнителни сериозни инвестиции за реновиране, обзавеждане и поддръжка.

През цялата изминала година активното търсене на висок клас жилища е съпроводено от по-малък натиск на офертните цени. Ако през 2021 и 2022 г. около 30% от сделките се сключват без коментар, то през 2023 г. този дял нараства до 50%. В 15% от случаите продажната цена дори е по-висока от първоначално обявената.

Вижте още

Бум на имотни сделки в Турция заради руснаци

Моника Коцева

Четири фирми искат да строят 31,5 км път между ГКПП „Калотина“ и Сливница

ivan

Готвят изграждането на космическа държава – „Асгардия“

admin

Напишете коментар