Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Toyota обяви най-голямото увеличение на заплатите за последните 25 години

Японският автомобилостроител „Тойота“ обяви историческо увеличение на заплатите на работниците в своите заводи, което е най-голямото за последните 25 години. Този ход засилва очакванията, че масовото увеличаване на заплатите в Япония може да предизвика промени в паричната политика на централната банка идната седмица, предаде агенция Ройтерс.

Освен „Тойота“, компании като „Панасоник“, „Нисан“ и други водещи японски фирми съобщиха, че са приели изцяло исканията на синдикатите за увеличаване на заплатите по време на годишните преговори за възнагражденията, които приключиха този ден.

Тези годишни преговори са били предмет на голям интерес, тъй като повишаването на заплатите се очаква да окаже влияние върху решението на централната банка да промени политиката си на отрицателни лихви идната седмица.

„Тойота“, най-големият автомобилостроител в света, обяви, че увеличава месечните възнаграждения с 28 440 йени (приблизително 193 долара), както и рекордни бонусни плащания. Също „Нипон стийл“, водещ концерн в стоманодобивната индустрия, съобщи, че приема напълно синдикалните искания за увеличение на заплатите.

Това е първи път от 30 години, в който работниците в големи японски компании искат годишно увеличение от 5,85%, като преминават прага от 5%. Този фактор предвещава увеличение на заплатите от 5% или повече спрямо почти 4% миналата година, което ще бъде най-големият ръст за 31 години.

Синдикатите в различни сектори, включително автомобилостроене, електроника, метали, машиностроене и услуги, настояват за значителни увеличения на заплатите.

Вижте още

Северозападна България предлага най-скъпото свинско месо

А. Стойковa

До март 2021г. ще бъде валидна добавката от 50лв. за пенсионери

viktoria

Софийска вода огласи амбициозна програма за инвестиции и иновации през 2018 г.

ivan

Напишете коментар