Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Петър Диков предлага да участва в създаването на градския план на София

Фирма на бившия главен архитект на София Петър Диков участва в търга на общината за изработване на плана за градска мобилност, пише в. „Сега“.

Четири обединения от фирми са подали оферти за поръчката на стойност над 700 хил. лв., съобщиха от Столичната община. Това са „Устойчива градска мобилност 2016 – 2035 г.“, в което участват заедно фирмите „Трансконсулт 22“ ООД и „Институт за градско планиране“ АД. Институтът е на Петър Диков, дъщеря му Карина, Моника Иванова и Христо Пенчев. Според закона за конфликт на интереси обаче бившият главен архитект на столицата няма право да участва в поръчки на общината една година след напускане на поста си. Диков напусна през февруари 2015 г.

Според неофициална информация на „Сега“ комисията, която прави търга, все още не е готова с протокола от заседанието, проведено преди повече от седмица, но най-вероятно обединението на Диков ще бъде отстранено. Другата фирма в обединението също не е случайна – „Трансконсулт 22“ ООД. Съдружник в нея е Адриана Драганова-Тюфекчиева, което е и управител в „Мот Макдоналд“. Това пък е фирмата, изготвила първия план за градска мобилност.

Още един български участник е подал офертата си – обединението „Инфрамобиплан“. В него участват „БИМ Консултинг“ на Бистра Стоилова Попова и на Николай Стоянов Стоянов и „Инфрапроект консулт“ на Розалина Любенова Козлева-Рибарова. Третият участник е британският консорциум „УИГ-София мобилен план“, в който влизат „УИГ Интернешънъл“, „УИГ Консултинг“ и „УИГ България“ с управител Георги Любомиров Георгиев. Георгиев е свързан с една от другите български фирми, подали оферти – „БИМ Консултинг“. Двете български фирми – „УИГ България“ и „БИМ Консултинг“, са регистрирали общ консорциум през 2012 г., който се управлява от Георгиев, показват публичните регистри.

Вторият чужд кандидат в търга е консорциумът „Нет-АйБиВи-КАП“. В него влизат „Нет инженеринг“ АД, „Ай Би Ви Хюслер“ АД, „ККАП Гмбх“ и „Нет инженверинг“ ЕООД. „Нет Инженеринг“ е собственост на италианеца Патрицио Ригони. „АйБиВи Хюслер“ и „ККАП Гмбх“ не съществува в регистрите.

Вижте още

Пореден небостъргач може да щръкне в Младост 3

ivan

Най-успешната бизнес дама за 2018г. е ландшафтен архитект

leni

Перфектният „home office“ – как да го създадем?

leni

Напишете коментар