Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Архитектурен шедьовър на повече 100 г. забравен в склад в Брюксел

Архитектурен шедьовър на повече от сто години лежи забравен в склад в Брюксел, макар да бе изложен за публиката едва преди пет години, пише агенция „Ройтерс“.

Става въпрос за фасада на имение в стил „арт ново“, дело на известния белгийски архитект Виктор Орта. Тя е била част от имението Hotel Aubecq – построено през 1899 г. и срутено през 1950 г.

Предната част обаче е била запазена като архитектурен спомен за движението „арт ново“, популярно преди Първата световна война.

Преди пет години цялата фасада с размери 11 на 15 метра е била част от изложбата в чест на 150-ия рожден ден на Орта. Сега тя лежи на същото място в плесен и боклуци и приютява 40 бездомници.

Репродукцията само на един орнаментален балкон ще струва между 25 и 30 хиляди евро, посочват експерти.

Самият Орта се смята за едно от най-важните имена в архитектурата в стил „арт ново“ – той черпи вдъхновение от природата, метала и стъклото.

Четири други негови сгради в Белгия са част от Световното наследство на ЮНЕСКО – Hôtel Tassel, Hôtel Solvay, Hôtel van Eetvelde и Maison & Atelier Horta. Влиянието на Орта се усеща и в работата на Антонио Гауди в Барселона, както и в проектите за някои входове на парижкото метро, пише в. „Телеграф“. Дело на Орта е и централната гара на Брюксел.

hotel-aubecq-02

Вижте още

Най-дълбокият басен в света бе открит край Варшава

Чешки архитект построи къща на пиедестал

ivan

Фотографка разкрива загадъчната красота на изоставените сгради

admin

Напишете коментар