Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Раздадоха наградите на Академия ГРАДЪТ 2016

Наградите на „Академия ГРАДЪТ 2016“ бяха връчени на специална церемония на 20 юли в Sofia Event Center.

126 проекта на млади български архитекти и инженери от Европа и САЩ участваха в трите конкурса на „Академия ГРАДЪТ 2016“ – „Училища на бъдещето“, „Фасади, цветове, хармония“ и „Градът – градове и инфраструктура, сгради и вътрешни пространства“

Инициативата „Академия ГРАДЪТ“ се провежда за трета поредна година под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.

Тази година участват над 130 млади български архитекти и инженери, които показват своята визия за съвременните градове, сгради и инфраструктура.

Основното послание на организаторите на „Академия „ГРАДЪТ“ – Градът Медиа Груп бе: „България ви чака. Интересуваме се от вас и следим развитието ви. Наистина смятаме, че има много проекти, в които да се включите. Нека повече от представените днес проекти да видим реализирани. Пожелаваме ви да сте успешни професионалисти и да имате много проекти в България“.

Нужна е подкрепа за младите професионалисти и техните идеи трябва да бъдат използвани максимално. Как да привлечем младите да работят в България и да имат хъс да реализират своите идеи в областта на градската среда, инфраструктурата и регионалното развитие. Трябва да разширим още повече формата на „Академия Градът“ – обща инициатива на бизнеса и образованието, която за три години вече доби международно участие и измерения.

Това подчерта при откриване на изложбата „Академия ГРАДЪТ“ 2016 министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

„Благодаря за усилията на организаторите и спонсорите за тази инициатива, защото младото поколение търси подкрепа, а ние имаме нужда от млади хора, които да живеят и работят в България, привлечени от такива каузи, в каквато се превърна конкурса. Вярвам, че това ще даде смисъл на студентите, които учат в чужбина, но милеят за България, да се върнат, да им създадем стимул и да направим нещо добро за развитието на градовете ни, на градската среда и инфраструктура“, заяви министър Павлова.

Според нея енергията на младите архитекти и строителни инженери, заедно с възможностите, които дава европейското финансиране и държавния бюджет успешно могат да бъдат вложени в промяна на облика на градовете.

Предложението й е да покани част от младите специалисти на експертните съвети на министерството, при приемането на градоустройствени планове и проекти, особено за територии и зони, които имат нужда от един по-различен поглед.

Н.Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ в България, поздрави всички участници в конкурса за техното творчество и опит в това животът да стане по-добър, с помощта на архитектура и проектиране. Той връчи първа награда в конкурса „Училища на бъдещето“ на Виолетка Славова и Мария Стайнова, Politecnico di Milano/УАСГ за проекта й „Център по природни науки и предприемачество“, ОУ „Никола Вапцаров“, Берковица.

Партньорството между Фондация „Америка за България“ и „Академия ГРАДЪТ“ допринася за повишаване на българското образование. Това обяви г-жа Нанси Шилър, Президент на Фондация „Америка за България“ при връчването на награда на Евгения Ефтимова от Лесотехнически университет, за проекта „Център по екология“, Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ – втора награда в конкурса «Училища на бъдещето“.

„Замествам старата класна стая с нова, която ще позволи на учениците да разгърнат пълният си творчески потенциал и ще им помогне да развият уменията си да работят заедно. Този цитат чудесно улавя същината на конкурса „Училища на бъдещето“, защото тук става дума за модел на класна стая отвъд традиционния познат модел.“, Това обясни г-жа Шилър.

„Изложените проекти са чудесен пример за всички, които мислят за образованието с поглед към бъдещето“. Тя благодари на 26-те участници в програмата, с проектите които насърчават училищното образование.Г-жа Нанси Шилър призова бизнеса за подкрепа в усилията на Фондацията за развитие на българското училище.

За последните 6 години Фондация „Америка за България“ инвестира 5,5 млн. лева в 45 училища в цяла България в създаването на учебни и общи пространства.

Вижте още

В Сингапур: сграда без ъгли

leni

Архитекти от Пловдив проектират луксозен хотел в Дубай

ivan

Швейцарска къща с недастандартна архитектура

leni

Напишете коментар