Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Теменужка Петкова: Енергийният сектор е готов за зимата

Електроразпределителните дружества и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) като цяло имат готовност за зимния период, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова във Враца.

Тя уточни, че това сочат изводите от анализа след извършените от Министерството на енергетиката проверки на дружествата и ЕСО през последните месеци. В отговор на въпрос, че продължават проблемите с електроснабдяването на селищата по Искърското дефиле, министър Петкова допълни, че всички електроразпределителни дружества са получили предписания след проверките, които трябва да бъдат изпълнени до зимата. Тя посочи, че очаква Министерството да бъде сигнализирано от хората за всеки проблем с електроснабдяването.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова откри официално днес обновената сграда на Профилираната природо-математическа гимназия (ППМГ) „Акад. Иван Ценов“ със средства от програмата за енергийна ефективност на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Общата стойност на проекта на община Враца е 796 хиляди лева.

По проекта са обновени външно с въвеждане на мерки за енергийна ефективност сградите на две училища и две детски заведения в града. Най-голямата сграда е на ППМГ, където освен поставената топлоизолация на фасадата, е подменена системата за отопление на сградата, включително абонатната станция.

Министърът на енергетиката каза, че е впечатлена от усилията на община Враца да обновява и модернизира образователната си инфраструктура. Тя допълни, че по програмата за енергийна ефективност на така наречения Норвежки механизъм има още средства, Общината вече има одобрен проект и ще има възможност да обнови и други публични обекти.

В резултат от изпълнението на проекта на ППМГ ще се намалят емисиите на въглероден диоксид с 351,98 тона/годишно и ще се реализират икономии от разходите за електрическа енергия и дизел за подготовка на сградите в размер на 40 379,80 лева/годишно. На територията на община Враца обектите се изпълняват в партньорство с норвежката компания Норск Енерджи.

temenujka-petkova-vraca-02

temenujka-petkova-vraca-03

Вижте още

Предприемачите в България не са доволни от уменията на младите висшисти

ivan

Цените на ваканционните имоти по Черноморието ударили дъното

admin

Евростат: Най-ниската цена на тока в Евросъюза е в България

ivan

Напишете коментар