Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Българите менят изискванията си при търсене на жилище

„Вече говорим за нова култура в търсенето на жилище – все повече се търси нов продукт на пазара, отговарящ на по-високи качествени изисквания, енергийна ефективност, нова социална и жилищна среда, гъвкавост и функционалност в разпределенията на жилищната площ, представителни общи части. Това обуславя тенденцията българинът все повече да се интересува от покупка на новостроящи се жилища, включително на зелено, когато изборът в една сграда е най-голям.“, коментира в интервю за БТА Ирена Перфанова, председател на Управителния съвет на Националното сдружение Недвижими имоти по повод професионалния празник на брокерите и агентите на недвижими имоти, който ще бъде отбелязан утре, 25 октомври.

Отчита се ръст в цените, на места в столицата до десет на сто на такива сделки, като цените за двустайни и тристайни жилища в София варират между 800 евро и 1400 евро за квадратен метър в зависимост от квартала, етажа, лукса, транспортните връзки, инфраструктури, допълнителни екстри, гледки и много други фактори. Хората предпочитат да влагат парите си в такива жилища, от една страна – заради възможността да имат избор и да се договорят за разсрочване на плащанията, а от друга – да постигнат онова разпределение на жилището, което е най-удобно за тях.

От началото на годината досега средният ръстът на цените при сделките с жилищни имоти е около 5-6 на сто. Доходността от инвестициите в жилищните имоти запазва параметрите си и е между 4 и 6 на сто, което вече е над нивата на предлаганите лихви по депозитите.“, каза Перфанова

Раздвижването на имотния пазар води и до увеличаване на броя на агенциите за недвижими имоти, коментира Перфанова. Поради липсата на регулация не е известна статистика за броя на физическите лица, които упражняват тази дейност, а агенциите са около 2500 – 3000.

Продължава работата в посока регулиране на бизнеса, като председателят на НСНИ изрази надежда през 2017 г. да се обсъжда ново разумно предложение за закон. От януари ще бъде активен и доброволният регистър на брокерите на недвижими имоти, в който ще се вписват и физически лица, които имат необходимата професионална квалификация. Подготовката на регистъра се забави, защото в момента текат обсъждания за нови международни стандарти в сферата на недвижимите имоти, включително посредническата дейност, уточни председателят на НСНИ.

Утре, на форум във Вашингтон ще бъдат обсъждани именно тези нови стандарти, които се очаква в скоро време да влязат в приложение, а сред тях са и стандарти за унифициране начина на измерване на площи в различните типове сгради – жилищни, бизнес и други. Целта е те да се наложат и да станат практически масово приложими.

„Сдружението има открита телефонна линия за сигнали и нередности при сделки с имоти, както възможност за жалби по електронен път. Сигнали постъпват и от агенции и от гражданите“, посочи Перфанова.

Агенциите се оплакват от некоректност в сектора, а хората – от некачествена услуга, но по думите на Перфанова има дефицит в информираността на потребителите относно това как правилно да общуват с агенциите за имоти, така че взаимно да защитават своя интерес и да изграждат доверие помежду си.

Вижте още

Столичната община дава 50 хил. за експертиза на Княжеския лифт

viktoria

Amazon ще наеме 75 000 нови работници

leni

БДЖ стартира обществено обсъждане на разписанието за влаковете за 2020 година

ivan

Напишете коментар