Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Данъците смъкнали цените на имотите в Гърция

Цените на градските имоти в Гърция са спаднали драстично – някои до 50% в сравнение с 2009 г., но същото не може да се каже за крайморските, включително и островните. Те се запазват стабилно високи, показва проучване на „168 часа“.

Първият български бум на търсене на имоти в южната ни съседка е след влизането в Европейския съюз през 2007 г. и продължава до 2012 г. Тогава купуват главно по-обикновени къщи или апартаменти, но сега има нова тенденция в интереса на сънародниците ни – към покупка на луксозни имоти. Така твърдят пред “168 часа” брокери от различни агенции, които се занимават с този сегмент от пазара.

Не е изненада, че нашенците се насочват към близки до плажа и морето места. При това интересът е главно от страна на хора, които често пътуват до Гърция на почивка. Българите купуват ваканционни имоти главно заради дивото море, където няма бетон, и понеже гърците виждат, че българите имат траен интерес, не намаляват цените.

Стойността на купените имоти започва от 40 000 евро и стига до 250 000 евро средно, но има и единици, които се сдобиват с вили за над 1 милион евро. А това лято един от заможните ни сънародници е купил имение за 1,5 млн. евро, разказа пред вестника български брокер, който от години работи в южната ни съседка.

Като цяло в южната ни съседка в момента повече се предлагат градски имоти, има изобилие от апартаменти за продан, но търсенето към тях е значително по-слабо, отколкото към собственост до красивите гледки край моретата с възможност за плаж 6 месеца в годината. Затова и цените в Атина, Солун и другите градове са доста ниски, обезценени са до 50%, в сравнение преди кризата от 2009 г. Дори са по-евтини от тези в София, Пловдив и Варна.

В центъра на двата най-големи града в Гърция може да се купи апартамент от 70 кв. м старо строителство за 20-25 хиляди евро, твърдят брокери. В столицата дори има и малки жилища от по 40 квадрата за 9-10 хиляди евро. Да, те не са в най-прекрасно състояние и се нуждаят от основен ремонт, но в никой от централните софийски райони не може да се открие жилище на такива цени, дори да е много старо и в лоша кондиция.

Ваканционните вили близо до плажа и по островите са много по-скъпи, защото таргетът са предимно чужденци, които държат по-високи цени. Там обезценката е не повече от 15-20%, каза мъжът на модела Ирена Милянкова – Никола Чолаков, от агенция „Лукс имоти”. Той е живял 17 г. в Гърция, от които 12 в Атина, а последните 5 – в Солун, където работил като брокер на недвижимости.

Интересът на българите е насочен към покупка главно в района между Кавала и Солун, защото е по-близо до границата и по-лесно може да се отиде на почивка през лятото. Това заявиха от няколко различни агенции пред “168 часа”. Тук влиза и районът на трите ръкава на полуостров Халкидики, където традиционно почиват хиляди българи в последните 10 години. Там имоти търсят още сърби, румънци, руснаци, украинци, средно- и западноевропейци, заяви Чолаков.

А на по-атрактивните острови – Миконос, Санторини, Корфу, Кефалоня, купуват дори световни знаменитости. Прекрасният климат, живописните природни пейзажи, изключително чистите плажове и многото архитектурни и исторически паметници привличат всякакви туристи, желаещи дори да се връщат постоянно в Гърция, и затова купуват собствен имот край плажовете.

Най-често българите се интересуват от апартамент с две спални на цена от 40 до 60 хиляди евро между Солун и Кавала или къща от 60-80 квадрата с 250 до 400 квадрата парцел, съобщи Георги Елчинов от разложката агенция RS invest. По време на кризата много гърци останаха без работа, не можеха да изплащат кредитите си и решиха да се освободят от излишните имоти.

Вижте още

С още 10% поскъпнаха наемите в София

leni

Пенсиите се вдигат с 5,7% от 1 юли 2019 г.

ivan

България е готова за Шенген, ще бъде и за eврозоната, но най-малко след две години

ivan

Напишете коментар