Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Компанията Тотал откри нефт в „Хан Аспарух“

Френската компания Total, с която България подписа договор за проучване на „Блок 1-21 Хан Аспарух“ и търсене на нефт и газ там е намерила нефт. Това става ясно от отчета на френската компания за третото тримесечие на тази година, а публикацията беше споделена от вицепремиера Томислав Дончев във Facebook.

Все още не са ясни параметрите на откритието – в отчета няма публикувани прогнози какво може да е откритото количество нефт. Припомняме, че първият кладенец за проучвания на Total с името „Полшков-1“ е разположен на 128 километра от българското крайбрежие на Черно море.

Новината е доста добра, макар че надеждите бяха да бъде открит природен газ. Само преди половин месец преподавателят от Минно-геоложкия университет доц. Щерьо Льомов коментира, че щом още няма новини за открити нефт и/или газ, то надали в „Хан Аспарух“ ще има достатъчни количества. Малко преди една година бившият енергиен министър Делян Добрев прогнозира, че до месец май тази година ще сме наясно какви количества природен газ и нефт може да има в „Хан Аспарух“.

По договор Total трябваше да направят общо 2 сондажа – един на 5000 метра и един на 6000 метра, на около 100 километра от брега. „Всеки сондаж ще струва на фирмата близо 300 000 евро. Общо ще бъдат инвестирани над 1 милиард евро. Имаме достатъчна сигурност, че цялата територия ще бъде проучена много добре“, заяви Делян Добрев, по чието време беше подписан договорът за сондажите.

По повод на открития нефт в Черно море Томислав Дончев каза, че това, което съобщи Total, е факт. Това по думите му е добра новина. Тепърва ще се коментират количества. Това го знаем поне от месец, но е ексклузивно право на консорциума да коментира какво открива, допълни вицепремиерът.

Вижте още

Инвеститорите с двойно по-голям „апетит“ за риск

leni

Няма да бъдат закривани малките пощенски станции

ivan

Ще има по-висок данък за втори дом в Банкя и Панчарево

ivan

Напишете коментар