Invest Build Media
Имоти и строителство

Небостъргачи ще се издигнат в имот на българската общност в Истанбул

Многофункционален, модерен комплекс, включващ четири 30-етажни кули, подземни паркинги и зелена зона започва да се строи в един от най-големите имоти на българската общност в престижния квартал на Истанбул – „Шишли“, съобщава кореспондентът на БТА в града.

Собствеността върху терена, с площ от около 70 декара, бе възстановена през 2012 г. в рамките на инициатива на турското правителство с премиер Реджеп Ердоган по това време, припомня агенцията. Брокери го оценяват на 130 млн. долара.

Строителството се осъществява съвместно от фондацията на българската екзархия в Истанбул, собственик на имота, и турската строителна компания „Ташяпъ“. Предвижда се това да е най-големият комплекс в мегаполиса с обща закрита застроена площ от 540 хиляди квадратни метра.

Там ще се помещават луксозен хотел, офиси, жилища, търговски и спортни съоръжения. Комплексът ще разполага с изложбени и конферентни зали, кино и театрални салони. Намерението на собственика – българската фондация, е там да има и старчески дом.

След окончателното завършване на строежа фондацията на българската общност ще бъде административен управител на комплекса и ще получава значителни приходи от наемите, се посочва в публикацията.

В рамките на проекта ще бъдат разчистени редица сгради, които се намират в момента в границите на имота. Около 2 хиляди специалисти и работници ще бъдат ангажирани в строителството на 24-часов работен режим.

В церемонията по първата копка участваха председателят на Фондацията на българската екзархия в Истанбул Васил Лиязе и консулът на България Ангел Ангелов.

Вижте още

Продължава ремонтът на улица „Иван Вазов“

ivan

София е сред най-перспективните дестинации в Европа за строителство на молове

admin

Пускат ремонтирания булевард Тодор Каблешков, други ремонти приключват скоро

ivan

Напишете коментар