Invest Build Media
Имоти и строителство

Строителната продукция – все още около най-ниската си стойност у нас

Индексът на строителната продукция продължава да се колебае около най-ниската си стойност, която достигна през юли т.г. През септември индексът се понижава с 0,5% до 80,6 пункта – само с 0,1 пункта над най-ниската регистрирана стойност, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Това е с почти 59% под пиковите стойности, отчетени през октомври 2008 г., точно преди световната финансова криза да започне да се усеща в България, показват изчисления на Investor.bg на базата на историческите данни на националната статистика.

Колебанията около тези стойности на индекса може би означават, че строителният сектор най-сетне започва да достига дъното и да се стабилизира. Основният проблем на индустрията обаче остава силната ѝ зависимост от обществените поръчки на държавата и общините. Предвид забавянето на големите проекти по новите оперативни програми секторът разчита основно на по-малките пътни ремонти, финансирани със средства от бюджета и европейски пари, и на програмата за саниране.

Започва да се отчита и оживление при жилищното строителство и строителството на индустриални площи в някои региони на страната. Като цяло обаче частните инвестиции в строителния сектор все още заемат нисък дял в сравнение с публичните.

През септември спрямо август индексът на общата строителна продукция се понижава с 0,5%. Основният натиск върху сектора идва от гражданското и инженерно строителство, в което влиза строителството на различна по вид инфраструктура. Месечният спад в този сегмент от индустрията достига 2,7%.

Същевременно при сградното строителство се отчита трети пореден месец на ръст на строителната продукция. През септември увеличението се ускорява до 1,4% спрямо 0,9% през август.

На годишна база индексът на общата строителна продукция се понижава с 10 на сто. Най-силен натиск отново оказва инфраструктурното строителство, което се свива с 15,6% – най-силен спад от края на 2011 г.

Сградното строителство забавя спада си до 4,7% през септември на годишна база спрямо 9,3% през август и 15,6% през юни, което беше най-силното намаление на подиндекса от края на 2012 г.

Вижте още

Пускат ремонтирания булевард Монтевидео в София в началото на ноември

ivan

Според еколози магистрала „Струма“ през Кресна ще увреди природата

ivan

Бамбукът и приложенията му в строителството

leni

Напишете коментар