Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Предоставят помощ за предприятията да намаляват разходите за електроенергия

„От днес започна изплащането на помощта за предприятията в България във връзка с Наредбата за намаляване на тежестта за бизнеса от разходите за енергия от възобновяеми източници“. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на посещение в предприятието КЦК близо до Асеновград.

Тя връчи уведомления за предоставяне на помощ за първите две български предприятия – „Биовет“ АД, Пещера и КЦМ 2000 АД, Пловдив. За потребената енергия КЦМ Пловдив получава 8.03 млн. лв. Сумата подлежи на възстановяване от обществения доставчик – „Национална електрическа компания“ ЕАД.

Министър Петкова припомни, че още с първите промени в Закона за енергетиката от месец март 2015 г. бяха приети насоките на Европейския съюз и бе разработена Наредба за намаляване на тежестта за бизнеса от разходите за възобновяема енергия. Наредбата бе нотифицирана от Европейската комисия, считано от септември 2015 г.

До края на срока за подаване на документи от предприятията, в Министерството на енергетиката постъпиха 148 заявления. Те са обработени, заедно с придружаващите ги документи. От предприятията е поискана допълнителна информация. Предвижда се общо на предприятията да се изплатят 97 млн. лв. за регулаторния период от 1-ви август 2015 г. до 30-ти юни 2016 г.

По думите на енергийния министър с предоставянето на помощта, българското правителство гарантира благоприятна среда за развитие на бизнеса. С намаляването на разходите за енергия, предприятията у нас ще подобрят конкурентоспособността си на местните и на чуждестранните пазари, каза още Петкова.

temenujka-petkova-asenovgrad-02

Вижте още

България напредва към еврозоната според ЕЦБ

leni

Били се необходими 1-3 месеца за покупка на жилище през 2019г.

leni

131 млн. нови банкноти ще напечата БНБ

leni

Напишете коментар