Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Продадоха картината „Купа сено“ на Моне за 81,4 милиона долара

Картината „Купа сено“ на Клод Моне бе продадена за рекордните 81,4 милиона долара в Ню Йорк на търг на „Кристис“ за произведения на импресионизма и модернизма, съобщиха световните информационни агенции.

Картината е от 1891 г. Тя е от серия с 25 едноименни работи, които Моне рисува край дома си в Живерни. Повечето от тях са собственост на музеи. Продадената картина е една от малкото в частни ръце. Предварителната й оценка беше около 40 милиона долара.

Сумата е рекордна за художника. Предишната най-висока цена, плащана за негова картина на търг, е 80,4 милиона долара. Тя е от 2008 г. за „Езеро с водни лилии“.

Друг рекорд на търга беше поставен за картина от Василий Кандински, която не е била на пазара повече от 50 години. Произведението „Твърд и извит“ („Rigide et courbe“) бе продадено за 23,3 милиона долара. Предишният рекорд за картина на Кандински беше 23 милиона долара. Той беше поставен през 2012 г.

На търга на „Кристис“ бяха продадени също няколко картини на Пол Сезан, Пабло Пикасо, Анри Матис.

„Бюст на жена (Дора Маар)“ на Пабло Пикасо беше купена за 22,6 милиона долара от японския колекционер Юсаку Маедзава, уточни Франс прес.

Милиардерът, чието състояние е от търговия с дрехи по интернет, направи впечатление и на пролетните търгове в Ню Йорк, когато похарчи 97,8 милиона долара за седем картини, от които 57,2 милиона за произведение на Жан-Мишел Баскиа.

Вижте още

От днес в София се плащат местният данък и таксата смет за имотите

ivan

Парламентът гласува тримата нови министри, предложени от Борисов

ivan

Страната ни е сред 20-те държави, най-търсени за покупка на втори дом

ivan

Напишете коментар