Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Откриха първата инсталация за рециклиране на стъкло по цвят у нас

Първата инсталация за рециклиране на стъкло по цвят в България вече работи. В системата, която се намира в село Равно поле са инвестирани над 2 млн. лева, съобщи Тодор Бургуджиев, директор на екологичната организация, разбработила технологията, цитиран от dariknews.bg.

Министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева посочи, че отпадъците трябва да бъдат използвани като ресурс. Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че близо 60% от стъклените опаковки, които ще се преработват в инсталацията са от столичани.

За първи път у нас стъклените отпадъци ще бъдат преработвани отделно, според техния цвят. Производителността на новата инсталация в село Равно поле е близо 10 тона на час. Министърът на екологията в оставка Ивелина Василева посочи, че това е важна стъпка към рационалното използване на отпадъците.

„Третирането на отпадъка не като боклук, а като ресурс, като нещо полезно, което може да бъде използвано“, каза тя.

Кметът на София Йорданка Фандъкова допълни, че голям процент от дейността на системата ще идва именно от боклуците на столичани.

„Отпадъците от стъкло, които ще бъдат преработвани тук, всъщност 60% от тях са именно бутилките и опаковките от столичани. Така че за нас е много важно колкото по-модерна и по-добра технология има тук, толкова по-малко отпадъци за депониране ще има в София“, посочи Фандъкова.

По данни на екологичното ведомство, България се намира на едно от първите места в Европа по рециклиране на отпадъци.

Вижте още

До една година в София ще се появят 900 нови стаи в петзвездни хотели

leni

Символът на Дубай се превърна в „касичка“ за дарения

leni

Mодернизират жп линията от Перник до Радомир за 284 млн. лв

Напишете коментар