Invest Build Media
Имоти и строителство

Прокуратурата погна незаконното надстрояване и пристрояване

Прокуратурата обяви вчера междинни резултати от своя операция срещу незаконното надстрояване и пристрояване на съществуващи строежи в столицата и няколко големи градове в страната – Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Според официално съобщение Върховна административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала по публикация в електронното издание „Правен свят“ и сигнали в други медии. ВАП веднага е възложила на Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) да направи проверка за незаконни строителства.

При операцията са били предприети действия по установяване на „незаконно изградени и изграждащи се допълнителни етажи над кота корниз на жилищни сгради високо застрояване, включващи изпълнени надстройки, остъклени покривни тераси, лоджии, навеси и балкони без разрешение и в нарушение на разпоредбите на ЗУТ“. В София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе са проверени общо 4267 жилищни сгради високо застрояване. За 3930 от тях не е установено надстрояване над кота корниз 15 метра, отчита прокуратурата. При 225 жилищни сгради от трета категория обаче са открити нарушения. За тях ДНСК вече е изискала данни за издадени строителни книжа, за извършителите на строежите и правомерността на действията им. При установяване на незаконни строежи щели да се издават заповеди за премахване.

При 112 жилищни сгради високо строителство, но от четвърта категория, също са били засечени надстроявания, отчитат от ВАП. При тази категория премахването на незаконното строителство е в правомощията на общинските администрации. В петте града вече са издадени 57 влезли в сила заповеди за премахване на незаконни надстройки, като до момента са премахнати 36 от незаконните обекти. Остават още 21 влезли в сила заповеди за премахване, които са в процес на изпълнение и се предприемат предвидените действия от органите на ДНСК, пише още в съобщението на прокуратурата.

По разпоредената от Софийската градска прокуратура (СГП) проверка е установено, че в София е занижен контролът по строителството и не се извършват редовни проверки, твърдят от ВАП. На 23 ноември т.г. прокуратурата е отправила предложение по реда на надзора за законност до дирекция „Общински строителен контрол“ в Столична община за извършване на ежеседмични проверки на територията на столицата.

Всичко, което е поискано, е направено, обяви пред в. „Сега“ вчера шефът на софийската дирекция „Общински строителен контрол“ Влади Калинов. Той обясни, че проверката е само за незаконно надстрояване на сгради и няма нищо общо с масово остъклените балкони на хората. Според Калинов за последните две години в София са издадени само 4-5 разрешения за надстрояване.

Вижте още

Според съдебно решение собствениците на хотел Маринела са надстроявали незаконно

ivan

В Симитли харесаха източния вариант на трасе на АМ Струма през Кресненското дефиле

ivan

Нов национален стадион може да има при реален обществен интерес

ivan

Напишете коментар