Invest Build Media
Туризъм и Екология

Сезонът в ски курортите стартира на 17 декември с по-ниски цени на лифт картите

Ранният първи сняг и ниските температури доведоха и до по-ранен старт на ски сезона. След като Банско пусна в действие няколко писти още през уикенда, Боровец ще даде старт на лифтовете десет дни преди предвиденото – на 8 декември, четвъртък, пише „Дневник“.

Двата зимни курорта бяха обявили предварително, че ще открият сезона на 17 декември. Третият голям зимен курорт – Пампорово, ще се придържа към предварително обявената дата 10 декември, събота, но и там няколко писти вече функционират.

Предимството на по-ранното откриването на сезона са и по-ниските цени на лифт картите. От 8 до 16 декември картите на Боровец ще струват с 20 до 30% по-малко в сравнение с обичайните цени. Еднодневната карта ще е 45 лева вместо обичайните 55 лева, а детската карта от 7 до 13 години ще е 24 лева вместо обичайните 30 лева.

Отворени са „Попангелов“, „Ястребец 3“, „Ситняково 1“ (частично), „Ситняково 3“, „Мартинови бараки“ 1, 2, 3 и 4, „Ситняковски път“ (частично), „Рила“, „Иглика“, „Ротата“, „Червено знаме“ само за шейни в долната си част и парка „Борокидс“.

„Оръдията работят денонощно без прекъсване повече от 10 дни и ще продължат да работят, докато условията позволяват, и след отварянето на ски зоната на 8 декември. Снегоутъпкващата техника не спира да обработва пистите и 60% от пистите са готови за откриването в много добро състояние“, обяви Георги Кочов, изпълнителен директор на „Бороспорт“ АД.

Както беше предвидено в деня на откриването на сезона – 17 декември, когато курортът ще чества и своята 120-а годишнина, лифт картите ще струват по 5 лева, а нощното каране ще е безплатно.

В опитите си да се превърне в семеен курорт в Боровец и през тази година децата до 7 години ще карат безплатно, а възрастта на следващата група деца е повишена от 12 на 13 години. Отделна ценова категория са младежите от 14 до 22 години.

В Банско първите скиори изпробваха пистите още през уикенда, а до 20 декември лифт картите за всички работещи съоръжения ще са по 30 лева, за студенти и ученици по 27 лева, за деца от 7 до 12 години 22 лева, а децата под 7 г. ще бъдат на символична цена от 1 лв. на ден.

„Времето ни направи чудесен подарък – отдавна в края на ноември и началото на декември не е падал такъв сняг. Успяхме за четири-пет дни да подготвим пет писти. Те работят в момента заедно със съоръженията към тях, както и кабинковата въжена линия между Банско и скизоната. Постепенно ще отваряме още писти и други лифтове“, заяви маркетинг директорът на ски-зоната Иван Обрейков.

Въпреки че в Пампорово ще се придържат към предварителния план, заради добрия сняг в последните дни там успяха да пуснат няколко писти, които ще са в действие до събота – ски път „Пампорово“, „Дельово дере (Стар гигантски)“ и левия ръкав на „Стойките“. Там освен безплатните карти в деня на откриването, са предвидени специални цени за първата седмица от 39 лева на ден (вместо обичайната 55 лв.) за възрастен и 25 лева за дете до 12 години. От години в Памворово децата под 7 години карат безплатно.

„Радваме се на чудесни метеорологични условия, които дават възможност да се произвежда солидно количество изкуствен сняг. Падналия сняг през последните няколко дни дава предпоставка за добра основа. Всичко това ни гарантира спокойствието, че ще можем да предложим на всички вас прекрасни условия за ски и сноуборд“, се казва в съобщение на „Пампорово“ АД.

Отново най-тежко е положението на Витоша. Преди два дни от „Витоша ски“ обявиха, че малко, след като системата за изкуствен сняг е заработила главният двигател на помпата, подаваща вода в инсталацията, се развалила.

„Бихме искали да споделим, че след извършване на необходимата профилактика през летния период и тестовете, проведени непосредствено преди застудяването в края на ноември, системата за техническо заснежаване беше изправна“, се казва в официално съобщение на страницата на „Витоша ски“ във Facebook.

„На 28 ноември, 40 минути след официалното стартиране на цялата система (двигател-помпа-оръдия), главният двигател на помпата, подаваща вода в инсталацията, аварира. Още на следващия ден – мощният 363 kW и тежащ близо 1500 кг двигател, беше демонтиран и закаран за ремонт в една от малкото фирми, ремонтиращи подобен тип двигатели в България“, добавят от там.

„Обстоятелствата са изключително неприятни, както за вас любителите на белите спортове, така и за целия екип на „Витоша ски“ АД“, допълват от там.

Вижте още

Нова тарифа за таксите за административни услуги по Закона за туризма

admin

Два открити лифта на Витоша вече работят и през лютото

ivan

Ирландия: разходките, които да не бива да пропускате

leni

Напишете коментар