Invest Build Media
Имоти и строителство

Отпускат 115.4 млн. лева за нов участък от Западната дъга на София

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще получи безвъзмездна финансова помощ от 115.4 млн. лева за изграждането на отсечка от 5.53 км от Западната дъга на Софийския околовръстен път. Решението за това е взето днес от правителството, а парите ще дойдат от Управляващия орган на оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г.

Отсечката, която ще се изгради с парите, е част от лот 1 на магистралата Калотина – София. Приетото решение ще позволи изпълнението на проекта да започне преди одобрението от Европейската комисия, се посочва сред аргументите.

Уточнява се, че проектът отговаря на изискванията за кандидатстване за финансиране по оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“, като строителството е от важен национален и обществен интерес. В отсечката, с дължина малко над пет километра и половина, ще има три пътни възела, две пресичания на жп линии с надлези и пресичане на пътя за с. Волуяк. Тя ще се свърже с изграждащата се към момента Северна скоростна тангента и автомагистралата „Калотина – Столичен околовръстен път“.

За реализацията на проекта са необходими общо 115 671 717.60 лв. с ДДС, като от тях 115 408 769.04 лв. е допустимата безвъзмездна финансова помощ. Западната дъга на Софийския околовръстен път е продължение на автомагистрала „Люлин“ и е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, който в България свързва Видин с Кулата.

Вижте още

Милениалите ще движат пазара на недвижими имоти

leni

За една година правителството дало старт на пътни проекти за 1,4 млрд. лева

ivan

До 15 ноември приключват основните строителни дейности по ремонта на НДК

ivan

Напишете коментар