Invest Build Media
Туризъм и Екология

Павлова иска „солени глоби“ за неподготвени за зимата шофьори

Според министъра на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова Законът за движение по пътищата се нуждае от спешни поправки, въпреки че неотдавна такива бяха направени. В сутрешния блок на БНТ тя посочи, че трябва да се въведат „солени глоби“ за шофьорите, които в зимни условия тръгват на път с неподготвени за ситуацията автомобили.

Тя отново разясни мерките, които се взимат от създадения кризисен щаб, за да не се стигне при предстоящия снеговалеж до ситуацията в навечерието на Нова година, когато магистрала „Тракия“ бе блокирана, а нощта на нея прекараха стотици в автомобилите си.

Една от причините за инцидентите тогава и за задръстванията бяха тежкотоварните автомобили, които органите не спираха по пътищата, въпреки че бе въведена забрана за движението.

Със започването на валежите ще има поетапно ограничаване на движението, за да се почистват съответните трасета, обясни Павлова. Тя посъветва шофьорите да сигнализират за установени от тях нередности и проблеми по пътищата.

Превантивно между Карнобат и Бургас, където възникна сериозният проблем на 30 декември, пътната агенция е разположила над 8 км снегозадържащи съоръжения. Това каза председателят на Управителния съвет на ведомството инж. Дончо Атанасов на брифинг рано тази сутрин. Той обясни и че при падане на температурите ефектът от използваните химикали за почистване на пътищата намалява.

На въпроси, свързани с прекомерната дейност на кризисния щаб, вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова коментира пред Нова телевизия, че правителството е длъжно да осигури условия, ако времето се влоши, „а не да се получи ситуация, като на Нова година“. По думите ѝ обаче шофьорите не спазват ограниченията и се стига до усложнения.

По пътищата се очаква тези дни да има повече не само пътни полицаи, но и служители на „Охранителна полиция“, които да могат своевременно да реагират на затваряне на даден участък и реално да го затворят. Това обяви на ранния брифинг днес началникът на отдел „Пътна полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция“ комисар Бойко Рановски.

Той заяви, че всички водачи са длъжни да се съобразяват с указанията на контролните органи. „Нали разбирате, че на всяко кръстовище полицейски екип не може да има, но на основните направления и основните връзки на този път, който се затваря, ще има полицейско присъствие“, заяви комисар Рановски.

При затваряне на пътни участъци за почистване той посъветва шофьорите да останат на бензиностанциите и в населените места.

Кадър: БНТ

Вижте още

Дават на Пловдив 20 млн. лева за проекта „Европейска столица на културата – 2019“

ivan

Загубите за българския туризъм- огромни

viktoria

В хотелска стая или апартамент под наем – къде е по-безопасно да отседнете при пандемия

viktoria

Напишете коментар