Invest Build Media
Имоти и строителство

Строителната камара започва да гради новите домове в Хитрино

Обследват се 70 къщи в пострадалото в началото на декември от взрив на цистерна село Хитрино. Част от постройките не са отговаряли на изискванията и преди трагедията, затова ще бъдат конструктивно укрепени. На място ще бъде построен и склад за съхраняване на дарените материали, които ще се ползват както от строителите, така и от пострадалите хора. Това обяви изпълнителният директор на Строителната камара Иван Бойков.

Представители на строителните фирми в момента разчистват терените. Те проведоха работна среща, която поставя началото на строителната дейност. Строителната камера планира безвъзмездно да изгради засега 11 от напълно разрушените близо 30 къщи. Дейността е на стойност 1 милион лева, но даренията от фирмите растат, отбеляза Бойков.

На 20 януари архитектите ще представят идейни проекти за 11-те къщи и ще се срещнат със собствениците. За 6 февруари е планирана среща на строителите със собствениците на база на одобрените проекти, за да стартира практическото изграждане. Заради изисквания на новия Закон за устройство на територията за спазване на отстояния къщите няма да бъдат на първоначалните им места, но ще се спазят границите на имотите. Затова на срещата са поканени и представители на EVN и ВиК. Къщите няма да са типови, с изключение на някои в най-засегнатите райони, които ще се строят на калкан.

Ще бъдат изготвени проекти за всички разрушени къщи и по-нататък, когато има дарители, имаме готовност да продължим, декларира Бойков.

Вече в пето бедствие Строителната камара участва с безвъзмездна дейност.

Вижте още

Няма забавяне при третия лъч на метрото в София

ivan

Запазват паважа на софийския булевард „Дондуков“

ivan

В Китай забраниха да се строят сгради по-високи от 500 метра

leni

Напишете коментар