Invest Build Media
Имоти и строителство

Първи небостъргач Тракия Скай ще строят в Пловдив

Пловдив ще има първия си небостъргач и след като бъде завършен, той ще сред най-високите сгради в България. Две кули – от 95 и от 130 метра – се планират в свободния парцел до едно от големите кръстовища в квартал „Тракия”, точно до магазина на Декатлон и Lidl, съобщи economic.bg.

Проектът излиза от „Архитектурно дизайнерско студио” на арх. Георги Стоянов, но концепцията е на ливанците от „Раби Брейди Архитектс“, уточняват от бюрото. От там разкриха намеренията на предприемача, който все още проучва какви височини и обеми са най-подходящи, пише „Марица“.

Архитектите показаха проекта и своето обемно-устройствено проучване на Експертен съвет в Общината. Работното име на комплекса е „Тракия скай“.

Инвестицията е на утвърдена българска фирма, чиито собственик е от ливански произход, стана ясно на заседанието. Предприемачът има бизнес у нас от близо 20 години и се оказва изкушен от надпреварата във високото строителство.

Когато започнали първите проучвания, най-високата сграда у нас е софийският офис билдинг „Капитал Форт” – тя е висока цели 126 метра. Амбицията на местния бизнесмен обаче е да построи още по-висока.

Теренът от 6 декара е собственост на предприемача.

Двете кули се издигат върху общ постамент и в тях ще има около 100 луксозни апартамента – всеки по над 300 квадрата. В по-високата сграда (130 метра) има по два апартамента на етаж, в другата (95 метра) – по един.

За да стигне до апартаментите, посетителят първо ще влиза в луксозно лоби и рецепция. Не е изключено в хода на строежа да се изградят топли връзки между двете сгради.

В духа на новото еко строителство, те могат да се превърнат във своебразни “висящи” зелени градини, както вече се прави на много места по света.

На две подземни нива се планират места за около 250 коли, така паркирането в комплекса ще е подсигурено по две и половина.

“В Пловдив има глад на луксозни жилища и те ще са ориентирани към бъдещи ползватели – хора с възможности за висок стандарт”, уточни архитектът.

В комплекса ще се влиза от ул. “Шипка” и от бул. “Освобождение”, а на нивото на терена е планиран още един паркинг – за външни посетители.

trakia-sky-01

Вижте още

Стартира ремонтът на столичния булевард „България“

ivan

Четири фирми искат да поддържат магистралите „Люлин“ и „Струма“

ivan

Саудитска Арабия преживява жилищен и ипотечен бум

leni

Напишете коментар