Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Рекордни инвестиции в индустриални имоти в Европа миналата година

Инвестициите в индустриални имоти в Европа са достигнали нов рекорд през 2016 г., показват данните на консултантската компания CBRE, цитирани от investor.bg. Този сегмент от пазара се превърна в най-бързо развиващия се заради интереса и на институционалните инвеститори, които продължават да насочват капитали към сектора на имотите заради по-високата доходност.

През миналата година вложенията в индустриални площи достигат 24,5 млрд. евро, което е с 4% над нивата от 2015 г., както надвишава и отчетените предкризисни нива.

В Германия, Норвегия, Испания и повечето пазари от Централна и Източна Европа са регистрирани рекордно високи обеми, което обяснява и силния ръст на общия пазар.

Освен за инвестициите, миналата година е била рекордна и от гледна точка на усвояването на площи, посочват експертите. Усвоените площи за първи път са преминали ключовата граница от 21 млн. кв. м на деветте основни пазара в Европа – Великобритания, Германия, Франция, Испания, Италия, Холандия, Белгия, Полша и Чехия.

Почти половината от усвоените площи се намират във водещите индустриални и логистични хъбове в Европа.

Основен двигател на ръста на усвояването е електронната търговия. Тя е допринесла най-силно за тласъка на пазарите във Великобритания, Германия, Франция, Испания и Италия, отчита компанията.

На Острова например около половината от усвоените площи са свързани с електронната търговия, показват данните.

Въпреки това делът на незаетите площи се повишава минимално в Европа като цяло – от 5,1% през 2015 г. до 5,3% през 2016 г. заради засиленото предлагане на някои пазари, където търсенето изостава за сметка на водещите логистични и индустриални хъбове.

Вижте още

Софийска вода огласи амбициозна програма за инвестиции и иновации през 2018 г.

ivan

2017 г. била най-добра след икономическата криза, смята икономист

ivan

С устойчиви и зелени решения Великобритания привлича нови компании

Напишете коментар