Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

За първи път от 2009 г. насам се наблюдава толкова голям спад в германската икономика

Германската икономика официално е в рецесия, след като през първото тримесечие на 2020 г. отчете най-силния спад на брутния вътрешен продукт от 2009 г. насам, съобщава Ройтерс.

Предварителните статистически данни показват, че германската икономика се е свила с 2.2% през първите три месеца на годината. На годишна база спадът е с 2.3 на сто.

Икономистите очакват през второто тримесечие спадът да е още по-сериозен, тъй като карантината, въведена с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 в страната, беше наложена през март.

Това означава, че икономическите ефекти от нея са усетени едва в края на първото тримесечие.

А през целия април и почти целия май ключови сектори, като туризма и заведенията, остават на практика затворени.

Но въпреки това Германия изглежда се справя по-добре с овладяване на последствията от епидемията, в сравнение със съседните Франция и Италия. Техните икономики се свиват съответно с 5.8% и 4.7% през първото тримесечие.

Донякъде това се дължи на решението на германското правителство да не прекъсва работния процес в най-големите промишлени предприятия и строителни обекти. Безпрецедентните стимули, отпуснати от кабинета на Ангела Меркел, също изиграха своята роля.

Германия разреши на работодателите да намаляват работното време на служителите си, ако е необходимо, както и да ги насочват временно към други компании, за да не се стига до масови съкращения.

Според икономистите, цитирани от Ройтерс, през следващите седмици и месеци икономическите показатели вероятно ще се влошават, тъй като все по-голяма част от тях ще отчитат ефектите от кризата. Те обаче са на мнение, че реално най-тежките времена може би вече са преминали.

Въпросът е колко време ще отнеме възстановяването.

Вижте още

Превозвачи протестираха в Страсбург и София срещу пакета „Мобилност“

ivan

„Бийтълс“ с оборот от над 50 милиона британски лири за миналата година

Мъж продаде метеорит за почти два милиона долара

Напишете коментар