Invest Build Media
Инвестиции

Европа изгражда гигазавод, конкурира се с Китай и Tesla

Германия и Франция дадоха старт на общия им проект за изграждане на огромен завод за производство на батерии. Двете членки на ЕС анонсираха плана на Европа на стойност 5 млрд. евро, като целта е да се конкурира капацитета на Tesla, съобщи Bloomberg TV Bulgaria. Ключовите части за електрическите превозни средства в момента се доставят от Китай.

Министерството на икономиката и енергетиката на Германия съобщи, че европейските държави имат за цел да достигнат азиатските си конкуренти, които доминират в производството на батерии. Половината от стойността на електрическите превозни средства се съставя от клетките на батерията и допълнителните електронни устройства.

Заводът в базата на Groupe PSA-Opel в Кайзерслаутерн, Германия, ще носи името Automotive Cell. Цената му е близо 2 млрд. евро и ще работи съвместно с фабрика, която се намира в Северна Франиция.

„Германия и Франция искат да създадат най-добрите и устойчиви батерии в Европа“, коментира министърът на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер в изявление от Берлин в петък.

Двете фабрики заедно ще струват около 5 млрд. евро, добавяйки капацитет на 48 гигаватчаса батерии.

Вижте още

80 коли за 1,3 млн. лева ще наеме НСО за българското председателство на Евросъюза

ivan

Британска фирма ще инвестира над 1 млн. лв. в ИТ проект в България

ivan

Важната застрахователна компания „Надежда“ е с отнет лиценз

ivan

Напишете коментар