Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Ново понижение на лихвите по кредитите у нас

Лихвите по кредитите у нас падат. От данните на Централата банка виждаме, че повече заеми се теглят най-вече за покупка на имот, което до голяма степен може да е и резултат от ниската доходност от пари на влог. При бизнес кредитирането и потребителските заеми на годишна база има спад, съобщи бТВ.

Според икономисти, резултатите от проверката в системата могат да имат положителен ефект и да доведат до ръст на отпуснатите заеми, а също и по-добри условия по кредитите.

Ремонтът на дома е сред най-честите причини за теглене на потребителски кредит. За да освежи банята Иван Петров също обмисля заем. „Ще ми трябват около 2 хил. лв. за плочки и обзавеждане”, смята той. За нуждите на ремонта ще тегли около 1500 лв. кредит.

Според икономисти, след стрес тестовете банките ще са готови да отпускат повече кредити. Ако икономиката расте, условията също може да се подобрят. „Ако някой е тръгнал да тегли кредит да знае за какво го тегли и как ще го връща, да не разчита на ниските лихви, защото когато лихвите тръгнат нагоре всички се оказват много изненадани”, съветва икономистът Калоян Стайков.

След като няма да се занимават с документи около стрес тестовете, банките ще обслужват по-бързо клиентите си, смята и председателят на банковата асоциация у нас Петър Андронов. Според него системата е стабилна, но това не трябва да означава отпускане на коланите.

„Ситуацията не е розова, а нормална. изводите не трябва да водят до самодоволство. Искаме централната банка да продължи да прилага този строг подход, който го имаше по време на проверката за да сме сигурни и ние и вие, че всички участници  на пазара прилагат най-добрите практики”, заяви Андронов.

Според него допълнителните резерви за лошите кредити от 665 млн. лв. са достатъчни, а банките у нас имат достатъчно капитал спрямо европейските изисквания.

Експертите припомнят, че условията по кредитите са различни спрямо профила на клиентите, така лихвите, които се предлагат на по-ниско рискови домакинства или фирми ще са по-добри отколкото за други.

Вижте още

Пътят Ямбол-Елхово е опасен за здравето и  живота на пътуващите, има спешна нужда от текущ ремонт

leni

Търговията с електроенергия: Пазарни цени и бизнес възможности

Луфтханза Техник призна, че ремонтният й завод у нас е най-големият в Европа

ivan

Напишете коментар