Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Ваканционните имоти се радват на засилен интерес сред купувачите

Ефектът от възстановяването на жилищните пазари в големите градове и цялостното вече прелива и към ваканционните имоти. Сделките се увеличават, водеща сила в сегмента вече са българските купувачи, а интерес проявяват и други националности инвеститори, пише в анализ на консултантската компания Bulgarian Properties, цитиран от investor.bg.

Активността е концентрирана в ски курортите, където цените вече започват да се вдигат на фона на засилената активност. Заради изгодните цени някои купувачи, които търсят имоти в София или другите големи градове, се изкушават да купуват и в курортите. Така през лятото са се сключвали сделки по Черноморието и в балнеоложките центрове като Велинград.

Повече от половината от сделките с ваканционни имоти вече се сключват с българи, отчита агенцията. Те обаче започват да привличат и все по-широк кръг от купувачи от целия свят.

„Все по-трудно може се дефинира каква е националността на преобладаващите чуждестранни купувачи, тъй като картината е много пъстра и се изменя всеки месец. Постоянното обаче е, че интересът към ваканционни имоти в България е налице и е траен“, посочват от компанията.

Британците продължават да са най-голямата група чуждестранни купувачи в ски курортите, а по морето не може да се дефинира преобладаваща група.

Прави впечатление, че през тази година има засилване на интереса на купувачи от съседни страни и страни от бившия социалистически блок като Румъния, Сърбия, Чехия, Гърция, Македония, Украйна, Молдова, наред с купувачи от страни от Европейския съюз (ЕС), както също и САЩ и Канада. Вероятно тези тенденции са в пряка връзка с картината на чуждестранните туристи в курортите като цяло, тъй като интересът към покупка на ваканционен имот е предхождан от туристическо посещение в дадения курорт, посочват още от компанията.

Очакванията на брокерите са интересът и покупките на имоти в зимните курорти да се засилва със старта на активния сезон. Според прогнозата вероятно ще бъде достигнат върхов сезон за последните 10 години по отношение на обема продажби и атрактивност на имотите в ски курортите.

Данните на компанията сочат, че средната цена на продадените апартаменти в Банско през третото тримесечие е 320 евро/кв.м., а средната обща покупна цена на едно жилище е 20 хил. евро.

От пролетта до есента е отчетен лек спад в покупните цени и бюджетите, които купувачите отделят за покупка – от около 25 хил. евро миналата година на около 22 хил. евро през тази година, който се обяснява с налично предлагане на имоти на много атрактивни цени.

Постепенно това предлагане се изчерпа и за периода от октомври месец до момента средната цена на закупените апартаменти в Банско нараства до 32 хил. евро при средна цена от 443 евро на кв.м. Това представлява скок от над 120 евро на кв.м. спрямо третото тримесечие, като агенцията подчертава, че средна цена над 400 евро на кв.м. не е отчитана от 2012 г.

Предпочитанията на купувачите се изместват от едностайни към двустайни и тристайни апартаменти.

Боровец продължава да е най-скъпият ски курорт – средната цена за третото тримесечие на база реални сделки е 570 евро/кв.м., а средната покупна цена е 36 800 евро. Всички сделки там в момента са от българи. Преобладава търсенето на двустайни апартаменти в самия курорт, а предлагането е ограничено в сравнение с другите курорти.

В Пампорово, за разлика от другите два курорта, през 2016 г. се наблюдава спад в интереса и реализираните продажби. Там имаше оживление през 2015 г, което отслабна през 2016 г. Едно от обясненията е ограниченото предлагане на имоти в най-харесваните от българите комплекси. И там пазарът е доминиран от българи и покупките от чужденци са по-скоро изключения.

В Пампорово все още има изгодни оферти на цени между 10 хил. и 20 хил. евро, като на кв.м. цената е 200 евро/кв.м. за обзаведени апартаменти.

Вижте още

НСТС единодушно одобри пакет от промени на данъчни закони

ivan

Видеоигрите генерират повече пари от киноиндустрията и спорта

Синдикатите предупреждават за недостиг на въглища за централите от Марица-изток

admin

Напишете коментар