Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Европа прави сериозни инвестиции във водородни влакове

Влаковете на бъдещето.

Европейската комисия подкрепя водорода като един от най-обещаващите източници на енергия за екологично бъдеще.

Водородът, който не отделя въглероден диоксид, вече се използва за зареждане на влак, построен от френския производител „Alstom“.

Влакът Coradia iLint, който успешно се движи в Северна Германия от близо две години, може да превозва 300 пътници със скорост от около 110 километра в час. Той използва водородно гориво, за да генерира собствена електрическа енергия и е проектиран специално за неелектрифицирани линии. Това е първият регионален влак от този вид, влязъл в търговска услуга.

„Единствената емисия е водата, главно като пара с малко капки вода“, заяви Щефан Шранк, ръководител на проекта на „Coradia iLint Alstom“.

„Alstom“ се надява, че новият му модел може да замени влакове, работещи на изкопаеми горива като дизелово гориво. Вече 41 от неговите водородни влакове Coradia iLint са поръчани от железопътни компании в Германия.

Дизеловите влакове отделят въглероден диоксид и други парникови газове, както и частици, които могат да причинят редица здравословни проблеми.

“Като цяло в Европа има 5 000 дизелови влака, които трябва да бъдат заменени”, каза Брахим Суа, вицепрезидент на регионалната платформа за влакове на „Alstom“. “Това е решение за бъдещето, тъй като работата на водорода е напълно способна да замени дизела със същата или дори по-голяма автономност.”

В своята надпревара за климатичен неутралитет до 2050 г. Европейската комисия наскоро представи план за разработване на „зелен водород“. Този ход има за цел да помогне за постигане на целта на европейската Зелена сделка да направи блока въглеродно неутрален до 2050 г. В момента енергийният сектор съставлява 75 на сто от емисиите на парникови газове в ЕС.

Анализаторите изчисляват, че чистият водород може да посрещне почти една четвърт от енергийните нужди в света до 2050 г., с годишни продажби възлизащи на 630 млрд. евро. В Европа това може да се превърне в 1 милион работни места.

Днес „Alstom“ и „Eversholt Rail“ представиха план за инвестиране на повече от 1 милион евро във водородни влакове във Великобритания, съобщава Евронюз.

Германия вече скочи на борда с планове да инвестира 9 милиарда евро за повишаване на водородния си капацитет, като част от усилията за намаляване на зависимостта на страната от въглища. /БГНЕС

Вижте още

131 млн. нови банкноти ще напечата БНБ

leni

Лозовите масиви в България се увеличават всяка година

ivan

Цените на водата и природния газ се увеличават от 1 януари

ivan

Напишете коментар