Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Бюджетът на ЕС може да бъде блокиран от Европейския парламент

В гласуваната в края на вчерашното извънредно заседание резолюция се отправя предупреждение, че депутатите в ЕП няма да одобрят спорния текст и призоваха за преговори за „подобряване на предложението“.
Предложението беше гласувано с 465 гласа срещу 150.

В рамките на дебата с председателите на Съвета и на Комисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, сделката, постигната на неотдавнашното заседание на Европейския съвет относно фонда за възстановяване, беше определена от много членове на ЕП като „историческа“, тъй като за първи път държавите-членки се съгласиха да емитират съвместен дълг от 750 милиарда евро. Повечето евродепутати обаче, изразиха недоволство относно съкращенията в многогодишната финансова рамка (МФР).
“Прекалено честото придържане към националните интереси и позиция застрашава постигането на общи решения в общ интерес”, се казва в резолюцията.
И предупреди, че лидерите на ЕС „не успяха да се справят“ с въпроса как заемът за финансиране на плана за спешно възстановяване на вируси ще бъде изплатен от бюджета.
Изразява се съжаление за намаляването на здравните и изследователските програми на ЕС, както и за подкрепата на образованието и цифровите иновации.
“Смятаме, че тя не дава правилни отговори на предизвикателствата през следващите седем години”, заяви Манфред Вебер – лидер на десния парламентарен блок. „Не сме готови да преглътнем хапа за МФР“, каза той.
Лидерът на социалистите и демократите Ираче Гарсия, също изрази несъгласието си със съкращенията с аргумента, че, „не можем да ги приемем в момент, когато трябва да засилим стратегическата си автономия и да намалим различията между държавите-членки“.
Голяма част от евродепутатите подчертаха, че въпросът за изплащането на дълга не е решен. Те настояха, че тежестта не трябва да пада върху гражданите и че за изплащането му трябва да се гарантира със стабилна система от нови собствени ресурси, включително цифров данък или налози върху въглерода, която да бъде въведена по задължителен график. В допълнение много от тях подчертаха, че „ЕС не е машина за пари за националните бюджети“, изтъквайки, че „пестеливите“ страни не желаят да плащат цената за облагите от единния пазар, и настояха, че никакви средства не трябва да отиват за „псевдодемократични“ правителства, които не зачитат върховенството на закона и ценностите на ЕС.
Подчертано беше, че ЕП е готов за бързи преговори, за да бъдат направени необходимите подобрения в общата позиция на Съвета.
Гласуваната резолюция трябва да послужи като мандат за предстоящите преговори с германското председателство на Съвета на ЕС. /БГНЕС

Вижте още

Fасеbооk: Hямa дa мoжeм дa paбoтим в EC, aĸo Иpлaндия зaмpaзи мexaнизмa ни зa пpeнoc нa дaнни

viktoria

Борисов: Единството на Европейския съюз означава един стандарт при храните

ivan

Две банки вече са с изчерпан ресурс за безлихвени кредити

leni

Напишете коментар