Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Според Лагард Европа за шест месеца е загубила толкова, колкото е спечелила за 15 години

Как кризата се отразява на икономиката?
За две тримесечия Европа загуби толкова, колкото спечели през последните 15 години. Това дава представа за икономическия шок от коронакризата, коментира председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард в интервю за Washington Post, цитирани от money.bg.
Тя припомни трите възможни сценария според ЕЦБ за свиване на икономиката на Стария континент – оптимистичният е за 5%, умереният за 8.7%, а най-тежкият за 12% спад през 2020 г. За момента тенденциите не вещаят най-негативните прогнози, но всичко зависи от силата на потенциалната втора вълна от Covid-19, обясни Лагард.
Относно спасителния пакет от 750 млрд. евро, Лагард изтъкна важността на правилното разпределение на сумата за безвъзмездни средства, така че да достигнат до най-нуждаещите се държави като Италия, Испания, Гърция и Португалия, но и до другите, които ще участват във връщането на парите.
Първоначалните очаквания бяха грантовата част да е две трети от цялата сума, но евролидерите я орязаха до малко под 400 млрд. евро.
Според Лагард задвиженият преход към по-зелена и по-дигитална икономика ще доведе до индустриален залез в някои страни и изграждането на нова верига за доставки, основана по-скоро на близост и партньорства, отколкото на целенасочено минимизиране на разходите.
„Трудно е да се предвиди какво ще се случи. Но този шок беше толкова брутален и толкова остър, а и все още не е приключил, че всички преосмислят и преразглеждат. Защо да летя до всички краища на света толкова често, вместо да използвам някои от тези технологични устройства, за да говоря с хората и да споделям идеи и да общувам? Защо бих купувал ненужно много неща, които са евтини, когато всъщност мога да получа достъп до нещо, което е близо? Защо не използвам повече цифрови устройства, за да обогатя културата си?“, коментира още Лагард.

Вижте още

Екоминистърът спира доклада по ОВОС за спорна скална кариера в с. Ъглен

ivan

Верига за бързо хранене от Финландия навлиза в България

admin

Теменужка Петкова: Енергийният сектор е готов за зимата

admin

Напишете коментар