Invest Build Media
Инвестиции

Предупреждават за опасност от надути цени на имотите в Европа

Неопитни инвеститори, които целят само и единствено висока доходност, наливат огромен обем от средства във фондове за инвестиции в имоти в Европа. Така цените на първокласните активи на Стария континент се изтласкват до неустойчиви нива, предупреждава инвестиционната компания Fidelity International Ltd., цитирана от Bloomberg.

Само във Франция, където са концентрирани операциите на компанията, през миналата година инвестициите в отворените фондове за имоти достигат 5,6 млрд. евро, което е с над 30% повече спрямо нивата от 2015 г., показват данните ѝ.

Инвеститорите се насочват към тези фондове заради очакваната по-висока доходност в сравнение с акциите и облигациите и заради по-благоприятното данъчно третиране на тези инвестиции.

В резултат цените на първокласните имоти във водещите европейски градове, като Берлин, Париж, Мадрид и Цюрих, вече са значително над пиковите нива, отчетени през 2007 г., подчертава Fidelity в свой доклад.

Вотът за Brexit през миналата година показа как ситуацията може много бързо да се обърне, допълва се в доклада. Инвеститори в бизнес имоти започнаха да оттеглят капитали от Великобритания, след като на референдума от края на юни 2016 г. 52% от британците решиха, че искат страната им да напусне Европейския съюз (ЕС).

Ситуацията принуди някои от мениджърите на отворени фондове за имоти да прекратят обратните изкупувания, докато намерят ликвидност, за да удовлетворят инвеститорите си, припомня компанията.

Конкретно за Франция инвестиционната група предупреждава, че инвеститорите също не са наясно как точно работят отворените фондове за имоти и рисковете, които носят тези вложения. Масово се смята, че тези инвестиции предоставят възможност за гъвкавост, а ситуацията може да се окаже точно обратната, подчертава се в доклада.

„Търсенето на ликвидност може да се сблъска с реалността, в която може да има принудителни продажби с големи отстъпки и значителен срив на доходността, а дори може да се стигне и до тежки загуби, ако пазарът се обърне“, посочват експертите.

Ако доходността от фондовете за имоти започне да намалява, това пък може да доведе до вълна от инвеститори, които оттеглят вложенията си и също да доведе до колапс на системата.

Според Fidelity пазарът още не е достигнал този етап от развитието си. Компанията обаче предупреждава инвеститорите да подхождат внимателно, защото в момента се наблюдават всички признаци на надуващ се балон. Затова и купувачите на имоти влизат на пазара с огромен риск.

Снимка: СиЕнЕн

Вижте още

Шефката на Комисията за финансов надзор подава оставка

ivan

Правителството ще отдели 80 млн. лева за справяне с безработицата

ivan

Disney ще пести по 500 млн. долара месечно

leni

Напишете коментар