Invest Build Media
Без категория

Цъфтеж на пазара на луксозни имоти у нас през първите 6 месеца на 2017 г.

Пазарът на луксозни имоти отчита динамично полугодие на 2017 г. Това показва анализ на консултантската компания за имоти от най-висок клас Unique Estates, цитиран от сайта economic.bg. Със среден ръст от 41% на продажбите и 18% на наемите в столицата пазарът на висок клас жилища остава активен.

Районът на Докторски паметник е сред основните места, в които се търсят висок клас жилищни имоти. То е основно насочено към аристократични стари апартаменти за ремонт с 2 – 3 спални. Кварталът попада в полезрението на купувачите, търсещи жилища с инвестиционна цел. Въпреки че през последното полугодие цените в региона претърпяха незначителен спад, те остават сред най-високите в София.

Други търсени локации са централната част между бул. „Ал. Дондуков“, Ларгото, бул. „Христо Ботев“, бул. „Витоша“ и НДК. Бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ остава привлекател район основно за купувачи с инвестиционна цел, но през последната половин година много хора го преоткриват като място за живеене, като цените там са стабилни.

В южните квартали покрай бул. „България“ и Южния парк се търси предимно ново строителство за живеене и инвестиция. Районът отбелязва лек ръст на цените през полугодието. В елитните квартали с по-централно местоположение като „Лозенец“, „Иван Вазов“, „Изток“, „Изгрев“ и „Яворов“ интересът е насочен както към нови жилища, така и към стари тухлени апартаменти в поддържани сгради, но предлагането е слабо. Със започването на нови жилищни проекти около хотел „Маринела“ интересът на купувачите към района нараства. Цените през шестмесечието остават стабилни.

Традиционно най-силен в кварталите на Витошка яка е пазарът на къщи, като се предлагат и имоти в затворени комплекси. Натам се ориентират купувачи на висок клас имоти – над 500 000 – 600 000 евро, които държат на модерни архитектура и интериорен дизайн, басейн и технологично оборудване, но предлагането е слабо.

След силния старт на годината, високата активност на пазара се запазва и през второто тримесечие. „За трета поредна година в луксозния сегмент лятото е много интензивен сезон откъм запитвания и сделки“, отбелязва Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates. Причина за това са нарастващият интерес към покупки на къщи и големият брой българи, които живеят и работят в чужбина, но ползват ваканцията си за инвестиция в имот. Тези фактори превръщат лятото не само в активен сезон, но и във време за договаряне на големи сделки, като през последните години не липсват и продажби за над 1 млн. евро. Според анализа на компанията лихвите на жилищните кредити намаляват през 2017 г. в сравнение с 2016 г.

Цени, търсене, предлагане

Основната част от запитванията са в диапазона 250 000 – 450 000 евро, като за тези пари се търсят апартаменти с поне три спални или къщи в затворени комплекси. Запазва се интересът към новото строителство, като предпочитани са апартаменти в малки, качествено изпълнени сгради в престижни квартали на София. Предлагането обаче остава слабо, тъй като по-голямата част от новите проекти са в начален етап и все още не са на пазара. Очакванията са до края на годината дисбалансът между търсене и предлагане да се запази.

В сегмента на къщите интересът е в две посоки. Масовото търсене е насочено към редови или самостоятелни къщи в затворени комплекси, като най-често купувачите са семейства с деца. В по-високия ценови сегмент – над 600 000 евро, се търсят самостоятелни къщи, ново строителство, с голям двор, модерни архитектура и интериор и съвременни технологии, но и тук предлагането е слабо.

Наемният пазар също остава силен, като интересът е основно към жилища в сгради с професионална поддръжка и различни услуги – рецепция, почистване, спортен център, ресторант. Наемите на апартаменти в подобни сгради се движат около 1500 евро за жилище с една спалня и около 2000 евро за такова с две спални. Предпочитани райони за такива наеми са „Лозенец“, „Изток“, „Изгрев“, „Гео Милев“, „Иван Вазов“.

В ценови план промени на пазара на луксозни имоти през първото полугодие няма. Данните на Unique Estates показват, че активността на пазара се отразява по-скоро върху намаления срок за сключване на сделките – ако преди няколко години реализацията на един имот отнемаше около шест месеца, в момента при пазарна цена до сделка се стига за един до три месеца. Очакванията на Unique Estates са до края на годината цените да нараснат с не повече от 5%.

Купувачи

На база на регистрирания по-висок интерес Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates, откроява две основни групи клиенти. „Първите са хора, които подхождат мотивирано към покупка на имот и приемат реалностите на пазара в желанието си да стигнат до сделка. Втората група са клиенти, които по-скоро проучват и се информират, но реално не са решили да направят покупка, а тестват пазара“, обобщи тя.

И през второто тримесечие на 2017 г. се запазва тенденцията за ръст на сделките с луксозни имоти с инвестиционна цел. Причините са подобряващите се условия за финансиране от страна на банките, ръстът на пазара и липсата на добри инвестиционни алтернативи. В луксозния сегмент купувачите най-често са с бюджет до 300 000 евро, като търсенето е основно за апартаменти в престижни райони, които лесно се реализират на наемния пазар.

В същото време нараства и делът на клиентите, които търсят печалба от препродажба в рамките на година. Най-често това са хора с бюджет около 150 000 – 200 000 евро, които купуват жилища за ремонт в централните части на София. В стандартния случай те инвестират около 50 000 евро в пълно обновяване на имота и го препродават в рамките на няколко месеца, като търсената цена е 250 000 – 280 000 евро. Подобни сделки обаче са редки, тъй като жилища с такъв потенциал трудно се намират на пазара.

Пътят към успешна сделка

Растящият интерес към покупка и наем постави собствениците на луксозни имоти в силна позиция през последните години. Благоприятната пазарна среда обаче не гарантира бърза и успешна сделка. За да се реализира успешно имотът на пазара, е необходима добра подготовка преди продажба, като се обърне внимание на няколко ключови фактора: адекватна пазарна цена, индивидуален подход и таргетирано предлагане, директен контакт с потенциалните купувачи и отлично техническо представяне на имота.

Снимка: whata.org

Вижте още

Мадагаскар: Защо си струва островът да бъде посетен?

leni

Компанията Samsung Electronics може да спре своя премиум телефон Galaxy Note

Посолството на САЩ обяви кампания за борба срещу COVID-19 у нас

Напишете коментар