Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Цената на бензина и дизела у нас спаднала с 2-3%

По-ниски цени на горивата у нас през това лято отчитат от Българската петролна и газова асоциация. Пред БНТ шефът на Асоциацията съобщи, че дизелът и бензинът са поевтинели с около 2-3%.

„Допреди 2-3 години обикновено дойдеше ли активния летен сезон в Европа или Северна Америка цените мръдваха нагоре заради повишеното търсене. От 2-3 години, когато започна излишъкът на предлагане на суров петрол на световния пазар, респективно цените паднаха значително, и цените на суровия петрол, и цените на дребно, навсякъде, включително и в България. Тенденцията се обърна, сринаха се цените на суровия петрол, значително се коригираха цените на вътрешния пазар“, обясни Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.

Той обясни, че от една страна има решение на ОПЕК, към което са се присъединили 11 държави за ограничение на квотите, и се спазва в определена степен. Има увеличено предлагане. Тенденция в тази посока е увеличаването на петролните кладенци в САЩ.

„От една страна, тенденцията към увеличено предлагане на пазара е налице. От друга страна, пазарът в момента е в равновесно положение, балансиран, резервите на всички основни потребители са на практика пълни. ОПЕК със сигурност, но включително и шистовите производители имат притеснение от по-високо предлагане, защото е ясно, че при шистовите производители, имам предвид САЩ, високото предлагане и падането на цените означава невъзможност за повечето от тях да работят“, каза Андрей Делчев.

Вижте още

Маргарита Генчева: Чрез законодателна инициатива ще облекчим трудното ежедневие на хората с увреждания

Следващата генерация на ChatGPT: Гласови и визуални чудеса

Частен съдебен изпълнител продава тютюневия склад в София

admin

Напишете коментар